Tidur sepanjang malam

Hai ibu2. Nak tanya. Anak saya baru 2 bulan. Biasa dia akan tidur malam dari pukul 7 malam - 7 pagi. Dalam 2 hari ni dia tidur sepanjang malam. Hanya bangun sekali je untuk minum susu dan tukar pampers. Normal ke ye? Atau kita perlu kejutkan juga 2/3 jam sekali? Baby minum susu formula. #bantusharing #ingintahu

8 Balas

Ada baby tidur lena smpai pagi macam tu, ada jugak yg mudah terbangun. sikit2 terkejut bangun. Baby sya ada masa dia tidur je smpai pagi pukul 5am macam tu. ada masa lah. Tpi kita kena alert, set jam untuk bagi dia susu. tak boleh biarkan tidur je. Kena kejutkan jugak sruh dia minum susu

trimester ke 4 (bln 1-3) normal bby mmg suka tidur sbb masih dlm fasa peralihan dr alam rahim ke alam dunia . tapi make sure dia menyusu setiap 2-3 jam . susu fm biasanya gap 3 jam . pastikan lepas mandi ada aktiviti seperti mengurut @ tummy time .

kalau sy, tgk berat tinggi ukur kepala ok then biar je tido. baby ni lapar dia nangis. kalau duk kejut padahal anak normal sihat je nanti dia terbiasa bangun malam mak plk yg tk rehat

kalau perkembangan dia takat ni okay, boleh feed on demand. baby akan bangun bila dia lapar. tapi macam ada sister yg komen tu buat pun boleh, dream feed supaya dia tak bangun lapar.

Normal, fasa byk tdur lg.. Sy klu newborn mmg sy kejutkn utk mnyusu, lpas 3months bru sy bgi mnyusu klu dia nk je.. tp sis guna susu formula kn, kena agak2 la gap yg sesuai..

klu sye, sye kejut.. kdg baby x bgn nanges tp nmpk dye gelisah bpusing kiri kanan, sye trus siap2 buat susu.. hbes jgak baby mnum..

better kejutkn..nk2 skrng musim pnskn..pstikan ank sntiasa ckup air dlm bdn supaya tak alami hydration