Mengigil waktu malam

Hai ibu2. Nak tanya, ada tak ibu2 yg tiba2 mengigil kesejukan di malam hari selepas bersalin . Saya bersalin secara czer , dan beberapa hari ini tiba2 malam2 saya mengigil kesejukan . kenapa ye? siang ok je .

14 Balas

saya pernah kena masa bersalin ceaser anak sulung ..demam mengigil, rasa sejuk sampai ke tulang. saya makan ubat tahan sakit, minum air suam dan ambil sebatang serai, bersihkn potong dan ambil bawah hujung ny saje, ketuk hujung ny dan ambil buat hidu.. jangn pakai selimut tebal atau sweater. pakai stoking je.. lepas bersalin ni banyak pantang bkn pantang makan jer, ibu jari kaki tu kena jaga jangan biar tertendang sesuatu atau terpijak sbab tu kadang bole jadi bentan.. bentan urat.. malam jangan mandi sejuk atau basahkan kepala. kalau boleh pantang 3 bulan.. jaga diri yer mommy.

sis bawa bertangas sis. simpn air bnr2 pns dlm baldi. ambik selimut bsr. bettup dlm wap air pns ya. kepala je buka. 1 bdn di ttup dlm selimut bsr tu. dgn wap air pns. klau rs berpeluh byk. buka kjp. lps tu. ttp blk. smpai lah air wap tu dh krg pns.. sbb jgn di biar. nnti boleh skt 1 bdn. sy dh alami benda tu. tp setiap kali mkn ubat. x jln. last2 brtangas dgn wap air pns. br bdn rs elok. x bergigil dan skt.selagi x bertangas. walau pun sis selimut smpai 3 4 helai pun. bdn ttp skt dan mengigil.

2y ago

jgn di biar sis. mmg kdg2. tp lma2 blh jd kerap nnti. sy setiap kali skt bdn dan mengigil. sy betngas trs.. sbb jgn smpai angin tu serang smpai bahagian kepala.. skt nya teramat sis. sy dh alami nya.. sbb tu lah sy tak nak sis alami nya juga. sis mkn pun ubat.ttp skt nnti

sy dh kna cmni..angin meroyan dtg..trus msuk wad bgi ubt penenang😔pstu trus prgi pkar psikiatri sb secara automtik nye sy kna anxiety..smpai skrg kdg anxiety ada serang..smua punca dri lps bersalin czer 2020..sakit klau kna..so sy x hrp kn ubt doc..sy kawal sndri je..tpi bila angin dlm bdn xnk kluar tu yg bisa bdn. giggil.pstu skit kpla..mnum air pns bukn suam..bru sendawa bgi kuar jn angin smbil.letk mnyk pns di blkng n tngkuk..lau bole.jgn biar lama.nti bole jdi angin meroyan..hati²..

saya pon czer..ada 1 malam tu ni mak saya cerita..saya tetiba mengigil n meracau..mak saya tutup kipas..pastu kata saya marah2 sbb ttup kipas..tapi jadi sekali tu je..mak saya kata bentan..tu yg dia ttup kipas bila badan dah berpeluh baru ok..ye la czer baru berapa hari..itu x leh ini x leh buat..

salam sis, kalau menggigil dan demam kene cek di hosp. pergi emergency. biasa punca infection di tempat jahit tu. ada bernanah tak? saya ada kawan demam, menggigil lepas czer, pastu luka dia berair. pergi ke hosp dan jahitan nya kene buka balik untuk cuci dan jahit semula.

Saya pernah kena sbb x berselimut, bilik panas/bahang, jadi terseksi masa tidur. Kena 2/3 kali je. Bila menggigil gitu minta selimut dan pakai baju elok2. 😅 menggigil bahagian perut dan kawasan pelvic je. Saya terfikir adakah itu bentan?

Hai mommy. Mungkin bentan. Saya pernah kena menggigil waktu malam dan demam mendadak. Tukang urut cakap sebab bentan urat. Masa tu saya alami bengkak susu, bersalin normal. Boleh jumpa doc kalau demam doc bagi antibiotik

sy pn bsln czer..tp xpnh kena mcm tu..mngkn nk kena bentan urt klu mak2 kite ckp..puan cb bubuh mnyak pns kt kaki..pki stokin.. suh suami bubuh minyak pnaaa blkng bdn mudahan xde ap2

saya pun sama dulu huhuu , tapi dia hilang sendiri lah juga .. taktau lah kenapa boleh mengigil mungkin kesejukan kot , puan pakai lah stoking pastu sweater then selimut ..

Saya pun sama , tapi saya bersalin normal , kalau dtg sejuk tu mashaAllah tuhan je tahu rasa dia 😰 Tutup 4 selimut pun masih menggigil