BERAT BADAN baby 8 hari MENURUN

Hai ibu²... Macam mana ye cara untuk naikkan berat baby yg baru lahir 8 hari... Masa lahir berat 3.4kg sekarang 3.1kg.... sy risau laa... Baby full bf...masa lahir hari tu baby kena tahan wad on antibiotik 5 hari.... Lepas tu dah boleh discaj... 3hari baru duduk dgn sya.... Boleh bantu x? Nurse marah² stress rasa😣

BERAT BADAN baby 8 hari MENURUN
14 Balas

normal puan...ank sy lhir 2.95kg...msuk nicu sbb kuning dn ad msalh perut, dh discaj berat 2.7kg ja...lps 2hri mmg fully bf jgk, dh jd blik 2.9kg...skrg dh sihat sgt 3bulan 10hri 6.3kg...enjoy je puan...jnji mkn mknn sihat...xpyh nk pntang or on diet sgt slagi bby mnyusu bdan spenuhnya...sy fully bf, xde pantang lgsung, smua jnis buah n syur sy mkn...ank pun dpt zat dri mnyusu

3y ago

oren tu sgt bgus utk lawas n smbuh luka jahit...sawi tu bleh bykkn susu...air ksong mst 3-4 liter sehari...klu nak fully bf kna cmtu...sy jnis tegas, brpantg yg mknn saya alergy je...yg len sy mkn ja...hri ke 50 sy dh mkn laksa...xdk msalh, alhmdulillah bdan sy ok

Mkn makanan yg ada protein jugak.. Isi ayam contoh.. Then keep breastfeed baby dgn kerap.. At least 2 jam sekali.. Kalau baby tdo, bgn kan baby.. Pujuk dia minum

normal kalau baru lahir berat trun sikit..mcm anak saya jgk masa lahir 3kg..hari ke10 p klinik check up trun 2.8.. skrg dh 5 bulan berat 7kg..alhamdulillah..

3y ago

alhamdulillah... baby sy pun dah naik berat dah sikit..

mmg mnyusu je jln nye .tp mommy jgn lupa mkn mknn yg tenusu cm susu, cheese, butter..boleh bantu utk naikkan brt bdn baby jgk tu

itu normal sis. haritu sy pun anak berat sekali jatuh beray badan. mmg 10hari selepas bby keluar akan turun berat baby.. normal..

berat baby memang akan menurun sikit selepas beberapa hari..takpe mummy jangan risau ok..keep on menyusu je. goodluck mummy

jgn risau. berat baby mmg biasanya akan susut slps lahir. kerapkan bg baby minum susu 1jam @ 2jam skli.

xde care lain sis..kerap mnyusu..seeloknye pd wktu mlm..mse tu Susu berlemak n cptkan naik berat bb

kerap kan menyusu...waktu malam lebih elok sbb kandungan lemak dlm susu ibu lebih tinggi

norma bert baby akn susut lps lahir tp akn naik smula..kerpkn minum susu