Bacaan HB rendah

Hai ibu², macam mana korang naikkan hb ya masa mengandung? Sy dah jaga pemakanan ikut saranan, ambil vitamin ikut jadual dan cara yg disarankan tapi hb tk naik juga malah makin drop.. #first_baby_20weeks

23 Balas

Maybe ikut badan juga kot. Hb sy mggu lepas check up 14.8. Nurse n doc tnya makan ubat apa. Sblm tu sy mkn maltofer. Tp skrg dh tukar ke ganilia.hari2 minum teh/coffee tp Alhamdulillah Hb still maintain. Huhu.

2y ago

Ganilia tu doc kat klinik luar yang suggestkan. Dekat KK dpt ubat yg 4 sekawan tu. Tp malas nk mkn sbb 4 biji kan. Tp lama jgk la mkn 4 sekawan tu. Smpai bulan ke enam try beli maltofer kat farmasi. Hb ok ja la. Dlm range 13. Masa scan kt klinik luar tu sy tnya doc ok ka maltofer, doc ckp maltofer ni ada iron+folic acid. Kalau ganilia ni lg lengkap katanya. Ada iron, folic acid, vitamin2 lain. Tp quite mahal jgk. Sebotol kalau beli kat klinik rm75. Kalau beli shopee dptla dlm rm65 mcm tu. N ganilia ni bentuk capsule. Bsar jgkla tp okla nk telan tu sbb takda bau. Sebotol tahan sebulan sbb sehari kena mkn 2 biji. Huhu

Suami rjin bagi sy mkn kerang rebus dan jambu mom.. Atau boleh rebus kan kacang merah or kacang hijau, bagi sikit gula melaka jgn santan.. Insya Allah hb naik..

2y ago

Letak gula melaka mom.. Biar ghaso ghaso manis sikit.. 😊

cuba makan ubat maltofer tu .. ada kat farmasi .. untuk naikkan hb n memang ada asid folic semua .. emm cuba la tanya doktor awak pasal maltofer ☺️☺️

Sama lah saya. Hb makin drop smpai 10 lebih. Saya ada thalasemia trait tp iron dalam darah pon rendah. So doc bg surat untuk refer ke hospital

2y ago

Sama la masa bukak buku hb 11 makin lama makin drop. Bgtau doc yg saya mmg thalasemia carrier, doc paham je hb makin drop. Tp sbb iron dlm darah pon rendah, tu yg tak okay

Mkn hati ayam,minum jus dragon fruit,sy pun mslh hb rendah wlupn zat besi dlm badan dah ckup..skrg dah 37w hb 10.1 last checkup..

Sy pun sblm ni struggle jgk ngan hb.. pastu sy try mnum air rebusan buah kering.. alhamdulillah menjadi..

sy buat esok nk checkup Malam sblum tdor sy mkn jambu batu sebijik.. So far hb masih ok lgi.

Hai, kalau ikut tips tok saya kena banyakkan makan bayam merah. Harap membantu

Dri awl preggy sye mnum susu kurma tamar milk jee. Hb tu mantain jee 12+

2y ago

ok..mungkin boleh dicuba

Mkn jambu batu hari² sis. Insyaallah hb naik 😊