Jaundice baby

Hai ibu² macam mana cara cepat nak kurangkan kuning baby ya?.. dah bagi susu kerap (direct bf) kuning baby masih atas 100.. ada tips tak minta share#pleasehelp

7 Balas

cuba try mandi ank dengan air sejuk biasa. lepastu guna mandian daripada jenama youbaby. lepas mandi sapu krim you baby. ade orang bagi tips kt sy cmtu sbb ank dy kuning smpai sbulan xturun2. lps dy mandikan dgn air sejuk biasa dengan guna mandian youbaby tu kuning anak dia dari 100 lebih turun 44. dah mcm2 cara kampung dia guna sume tak menjadi..tapi atas badan baby jugak. ade yang menjadi ade yang tak menjadi..yang penting kena cuba semua..

Kalau bf jgn mkn lada hitam halia mknn pntng tu tau. Nti makin tinggi kuning anak. Mcm sy hritu xthu. Mndadak naik kuning anak. Nk bg susu bdn pn susah. Xnmpk brpa bnyk dia mnum. N dia bnyk tido. Puting dh dlm mulut pn xnk isap. Nk tido je. Haha. Lg 1 sy tkot dia kemam2 je xmnum ke kan.. Last sy cmpr fm tiap 2jam bancuh bagi dia mnum berak. Alhmdulilah turun kuning dia.

Sementara untuk turun kan kuning baby, cmpur susu FM dlu, selang seli BF FM. Bukan la nak menidakkan susu badan tapi kadang susu badan boleh jadi punca Jgk kuning naik. Tak yah la try mandian2 ke, minum itu ini. Xda effect pun. Tips2 org lain bgi tu hnya untuk baby dia je yg berkesan. Dah hbis kuning nnty, stop la FM. Boleh focus BF

ikhtiar saya, saya minum susu kambing pure untuk galakkan anak berak. dalam masa yg sama saya bg susu fm waktu malam berselang dgn bf. siang saya bf. alhamdulillah turn dr 168 kepada 132 lepastu turun lg 104. boleh ikhtiar petua2 yg lain jugak yg penting tak mudarat pada baby dan ibu. kita tak tauu petua mana yg berkesan pada baby awk kann

Sama dgn sy, pergi klinik hanya turun 2 je. Dari 146 ke 144. Esok nak ke klinik lg. Sy ada mkn lada hitam, halia, kunyit semua tu. Esok kena stop makan.

sy mandikn baby dgn air rebusan daun dukung anak..banyak turun kuning..dari 180+ turun 128 n last turun 77..terus discaj.. alhamdulillah..

1y ago

Maaf, baru tgk komen awk..depends pada doc jgk kot kan.

Cuba campur formula, akan turn cepat