jahitan terbuka

hai ibu2 ,kalau jahitan terbuka(bersalin normal).tiada rsa sakit.perlu hantar pergi klinik kah atau bole p klinik luar?

1 Balas

usaha kan utk sentiasa bersih dan keringkan luka, kalau boleh kipaskan luka dan jangan berpeluh. jika luka berdarah / kemerahan / sakit / bernanah sila rujuk KK utk bersihkan luka. jangan risau, cepat baik jika rajin ke klinik bersihkan luka. if luka bernanah mmg kena ON antibiotics so kena rujuk dengan KK cepat2 tau.