Tekanan darah tetiba naik

Hai ibu².. Ada yg mengalami tekanan darah tinggi tak semasa hamil? Sy br 5week..tp tekanan darah tak stabil.. Kejap naik kejap turun.. Tp yg pasti tekanan darah tinggi.. Ada pape cara tak ibu² buat. Blh share... Tq 🙏 #pleasehelp #advicepls #bantusharing

1 Balas

Tgk pada sejarah keluarga kalau ada yg ada darah tinggi. Ada org tak ada sejarah keluarga ada darah tinggi tapi masa pregnant dia kena darah tinggi tapi lepas bersalin, hilang darah tinggi. Ada org kekal darah tinggi sampai lepas bersalin. Cuba puan maintain amalkan pemakanan sihat dan mkn ikut masa. Kurangkan garam dan gula. Cukupkan rehat. Ni sangat2 penting. Sebab bila rehat tak cukup, diri akan cepat stress. Bila stress, hormon akan jadi tak stabil dan tekanan darah akan naik. Masa nurse nak cek bp tu, cuba tarik nafas tenangkan diri dulu. Bila kita baru lepas berjalan lepas tu terus cek bp, pun tekanan darah akan tinggi jugak

3y ago

Kalau ada darah tinggi dlm sejarah keluarga, risiko utk puan dpt darah tinggi tu tinggi sikit berbanding org yg tak ada sejarah keluarga. Tapi tak semestinya puan confirm akan dpt jugak darah tinggi. Cuma ada risiko. Tu je. In shaa Allah yg terbaik utk puan dan kandungan 😊