REPEAT SCAN

Hai ibu ibu semua 🤗, nak tanya lahhh kenapa mostly saya baca yang mana last scan 28/29 weeks, repeat scan dia 32/33 weeks ?, jarak dalam 4 weeks je Sementara saya 36 weeks haaa repeat scan, 7 minggu gap 😂. Curious ni 😂😂😂. Kenapa ae.. hahahahha.

7 Balas

Ni scan kat kk kan? Saya pun gap jauh jugak. 28w scan, pastu 36w next scan. Tapi jumpa nurse every two weeks since 30w cuma x scan sebab scan masa jumpa doktor je. Yang scan lebih kerap tu mungkin sebab ada concerns lain atau dorang gi scan bukan kat kk

2y ago

Haah yaaa kk. Jadi cam risau. Lama sangat kan. Hahaha. Tu ingat nak pergi scan luar nanti dalam 32/33 minggu. Sama lahh kena g jumpa nurse 2 minggu sekali untuk timbang berat dan kencing je.

biasa repeat scan nie sbb nk tgk perkembangan bby,mungkin penah ad sjrh xmenarik,jd doc pantau melalui scan.klu bby sihat,doc scan jrg2 je.mcm sy ad sjrh ank meninggal.2 mggu skli doc scan.

sy pun sama check up kt kk 28w next scan 36w... mgkin sbb xde ape2 mslh kot, last scan doc bgtw baby da engaged.. now da 31+6 nak try buat 5D scan

2y ago

Haaaa yes masa saya pon kepala dah kat jalan dah masa 29 weeks. 5d pon tak buat lagi…

Kalau cam saya 28 minggu scan and jumpa dr. 32 minggu cuma jumpa dr utk checkup je. Pastu 36 minggu jumpa utk scan balik

Depends pd kesihatan ibu. Yg selalu scan tu mungkin ada gdm, darah tinggi, past pregnancy ada mslh. Dktr nk pantau lebih awal.

2y ago

Ohh yeke. Saya punya sejarah bersalin lepas ialah, uri lekat and induce, sebab induce sebab air ketuban kosong. Tapii tu masa dah 39weeks . So okey lah ya ? Pelik sebab lama betul gap nya

depends kk dan kesihatan ibu. sbb saya tnya doc scan 34 minggu tu untuk tgok kepala baby dah masuk laluan ke belum je.

sy scan 28weeks, kena scan balik 32 weeks..knpe ye 😅

2y ago

Haaaa itulahh saya tak tahu kenapa, sebab baca mak mak lain kebanyakan repeat scan 32/33 weeks . Huhu