Malu tapi mahu

Hai ibu ibu... Nak tanya la,korang bercakap dengan baby dalam perut macam mana eh?? Guna suara atau guna hati? Saya nak bercakap dengan baby tapi saya segan la..nak cakap sorang2 tu mcm segan sendiri..pastu,tak tau nak sembang apa...maybe sbb sye introvert sampai dgn anak sendiri pun malu nak bersembang🤭 cuba ibu ibu kongsikan kt sye,selalunya ibu ibu berbual dengan anak ibu dalam perut tu,topik apa yaaa🙈 #firstmom #firstbaby

28 Balas

saya kan sis mula2 mcm awak. nk cakap time sorang2 pun segan sendiri apatah lagi nk ckp dgn baby depan suami. tp sy cuba juga. mula2 kekok juga ckp sorang2 dlm kete time drive nk gi keje salunya bual dgn baby. lama2 ok dah sis. nk ckp dgn baby depan suami pun ok je skrg. sbb sy fikir 1 je nurse penah pesan banyakkan berckp dgn baby biar baby kenal suara ibu dia, biar baby senang bergerak. pastu nurse kata kalau salu ckp dgn baby boleh rangsang perkembangan otak baby. so sy buat semua tu demi kebaikan baby saya jugak sis. sis cuba slow2 ya. mula2 mmg kekok gila haha tp nnti dah lama2 ok dah. cakap je apa2. tanya baby buat apa harini, baby sihat tak. pastu sambil2 usap perut sambil doa supaya bby sihat, mudah keluar secara normal, bersalin cukup lepas 37 minggu. atau awak bercerita dgn baby apa awak buat seharian. ckp dgn baby yg ayah nya baik, tlg ibunya. haaa mcm2 topik boleh ckp dgn baby sis. sy mula2 nk hilangkan rasa kekok sy byk doa sambil usap perut. pastu sy cuba bercerita apa yg sy buat seharian. pastu lama2 sendiri dah x rasa kekok utk ckp apa2 dgn baby. semoga dipermudahkan sis

Dua suara tu saya guna untuk selalu sembang sambil buat apa saya tengah buat contoh mandi , masak , bancuh air or minum air apa dan etc . Sambil usap perut . Mcm baby ni listener setia kita . Sis bercerita laa tentang ayahnya , mcm mana sifatnya , tiap kali pulang rumah ayahnya buat apa . Ada belikan makanan ka tolong sis ka . Kalau suami malu minta la usap perut sehari dua kali , pesan jadi anak yg baik . Pasang zikir , surah pilihan takpun suami mengaji . Saya lebih suka suami mengaji , baby kick bila dgr suara ayahnya . Try la activity apa pun yg sis selesa bercerita dgn baby .

sy suke bercakap dengan suara..kalau die menendang sy tye la adik bt ape kt dlm..sllu ckp mama doa adik sihat..nnt kuar mudahkan mama..kite same2 tolong mudahkan..jd ank soleh solehah.klau cam bb x bergerak sy kacau2..suh dia bngn main2 ngn mama..bile die tendang je mama gosok2 bahagian timbul tu..terus die hilang..pastu timbul kt lain plak..tp time mlm je suke sgt2 kacau mama tido..time tulh dia duk main kung fu..adehhhh

2y ago

Samaa tp kalau masa sorang² jelah. kalau keliling tu ada orang segan pula nk interact dgn unborn baby kite 🤭 baby sy pun mcm tu, tp kadang² kite letak tgn kat mana situ la dia kejar untuk tendang. kite alih tgn dia ikut. the best moment 🥹🥹

saya sembang je macm anak dah ada dekat depan mata sambil usap usap perut, bila bagun pagi said good morning baby, klau nak masak, jalan or rasa x selesa badan semua ckp dgn baby dlm perut sambil usap usap, sembang je apa apa,... nak bercuti pun cakp jee benda kecil besar yang takde pun ckp jugaa klau rajin dan teringat ... Doa pun usap usap perut, nyanyi pun samaa. ...

sy suka berckap dgn suara. kalau dalam kereta balik atau pegi keje sy akan borak lah, share hari ni apa jadi. kalau nak singgah pegi kedai sy ckp mama nak p kedai kejap tauu, jum teman mama. kalau sy nampak taman mainan sy ckp nnt baby dah besar mama bawak jalan taman mainan tau, tapi baby kene jji membesar dgn sihat dulu dalam perut mama❤️

Tak nak bercakap pun takpe, boleh je tukar dgn dgr audio zikir, selawat. Lebih baik kalau baca quran dgn suara yg agak kuat supaya baby pun boleh dgr. Baca buku pun boleh. So takde la rasa segan sgt. Sy pun tak bercakap sgt dgn baby dlm kandungan, just bykkan mgaji, membaca, zikir kuat supaya dia dpt dgr juga la.

saya dgn suami dua dua malu nak berborak. tapi bila sorang baru la tanya buat apa pastu jawab sendiri 😅 dah biasa agaknya borak dgn bulus bulus kat rumah sampai jadi gitu. takpun saya pasang zikir. biar dia dengar zikir. suami ada jgk borak pastu was was dia boleh dengar dah ke. maklumlah baru first 😂😂

Saya paling tk reti malu segan hahahahah 🤣 kdg tu sembang dgn ank dlm perut mcm dia skrg ade kt sebelah saya . Saya sllu ckp " siapa anak mama angkat tgn , siapa budak pandai angkat tgn , siapa syg mama ng ayah angkat tgn " kdg tu dia tnjuk aksi mungkin di angkat tgn 🤣 lps tu saya ckp " pandai adik ni , baik bijak "

Sy awal2 malu jgk nk bercakap taktahu la kenapa. Bila perut dh besar sekarang ni saya kerap usap perut sambil bercakap dgn baby. Contoh kalau sy lambat makan sy minta maaf kt baby cerita kenapa sy lambat makan, bagitau baby yg sy nak buat kerja sikit baby stay baik2 dalam perut. Gitu laa cara sy bercakap dengan baby. 😅

Hahaha mula2 saya pun segAn tapi lama2 rasa seronok pulak ada anak yg boleh dengar masalah seharian kita 😂 sembang je sis dgn baby. Makin lama nanti rasa makin akrab dgn baby. Saya tak pakai suara hati sebab tak puas