Senaman ibu utk cepatkan bukaan

Hai ibu, due sy 15/9.. hri ni genap 37w.. nk tnye,klu kita buat senaman utk cptkan bukaan, biasanya brp hari baru bersalin ye? Adakah hri ni bersenam, esok or lusa boleh beranak.. jgn suruh bersama suami utk cptkan bukaan, sy skrg ni pjj.. #bantujawab #SeriusTanya #firstmom

21 Balas

sama la...sya pun due 15/9 ni. Mga dipermudahkan shja sgala urusan bsalin nnti. Skrang ni pun kerap sngat dah sakit perut/pinggang (cntrction palsu), baby pn krap mengeras...bdebar2 jga sbb ni firstbaby 🥹

Saya hari2 buat senaman nk bersalin awal. Xjugak bersalin. Bila turun tanda Salah Satu, Saya buat senaman xsampai 2jam bukaan 5cm..papepun semua Allah dh tetapkan. Bila masa kita akan bersalin. Good luck

takde jaminan sis. even buat tiap hari pun, boleh jadi berminggu nanti juga baru baby akan lahir. senaman tu just untuk bantu prep badan kita physically, hormonally etc supaya mudah bersalin.

saya larat jalan2 pusing taman je.. nak buat berlebihan sangat, takut dalam labor room tak ada tenaga pula nanti.. Semoga dipermudahkan urusan bersalin ye 🤲

It depends. Saya bersenam dari awal trimester macam biasa. 37 weeks bersalin. Rutin yang sama dari sebelum pregnant. Cuma intensity je lain.

sama tarikh due dgn saya.. saya dh Cuba minum air kelapa, pastu makan durian. tp bby masih xnk keluar lagi. tapi perut suka mengeras aje.

tak boleh nak agak sis. lain mommy lain tempoh dilate. sy anak 2nd masuk je 3rd trimester mmg buat segala senaman. 39w5d baru bersalin

sis try minum air kelapa. takpun sis buat birskwalk, jalan² kat taman. jangan jalan lama² amik time rehat juga.

saya due 4/9, dah buat exercise mcm2 dari 36w lagi skrg dah 38w 4d baby taknak keluar lagi😂sabo je la

naik turun tangga or jln berbukit then minum air kelapa bnyak