Urgent nak tau

Hai guys sory nak tanye for mummies yg islam la ek.. sory sgt.. segan nk tanye.. ade x mummy² yg still solat mcm biase bile perut da 7months ke atas .. rase berat x bile nk sujud n rukuk tu..#pleasehelp #ingintahu #firstmom

67 Balas

Hai sis, sy solat berdiri time tegak tu brdiri mcm biasa, cuma time duduk je sy duduk ats kerusi sebab tak mampu nak turun duduk dekat bawah dah. sebab saya ada masalah bila dah duduk ats lantai,memang perlukan extra help utk bangun brdiri semula contohnya dgn bantuan suami, atau dgn capai anything objek pegun stabil yg trdekat 😅. Dalam urusan harian pun memang sy dah tak mampu utk duduk ats lantai dah. Saya solat mcm ni sejak kandungan 6 months lagi sebab selain susah nak bangun lepas duduk ats lantai, sy jugak ada masalah kaki bengkak yg memang terasa sakit klau duduk dekat lantai, especially sy sendiri boleh rasa kaki saya yg bengkak ni memang tak mampu nak tampung berat saya dah dan boleh rasa sakit sbb pressure yg bdn sy kenakan dekat kaki time duduk antra dua sjud etc. Apa2 pun utk sis, sy sarankan ikut kemampuan sis nak solat macam mana sebab Allah maha tahu akan keadaan dan keupayaan hambaNya. Sebab itu, Dia berikan rukhsah dalm solat utk memudahkan mereka yg betul2 tak mampu.

2y ago

saya sama mcm sis.. kandungan dr 28 weeks kaki dah bengkak sangat.. mmg nk duduk bangun dr lantai susah

Subuh dan mgrib...sy mampu lg bdri mcm biase.. tp untk 4 rakaat biase sy akn duduk...Sebab ada 2 3 x sy kena kejang kaki time solat..klau rasa sakit dan bgkak tu,sy buat solat duduk..Tp walaupon duduk ats kerusi..sy trun sujud mcm biasa...bila bgun..duduk semula dekat kerusi..Kaki xtahan nk bdiri lama²... Masa 7 dan 8 bln doc ckp baby songsang...bila sy Kerap buat sujud..dlm sujud akhirpon doa byk2..Alhamduliah scan haritu...Position da elok kepla dekat bwh..skrg sy da 35w +..Sy xmampu nk bdiri sgt dah..kbykan mmg buat solat duduk..Sy duduk dekat bawah je...xguna kerusi da.. dekat ari2 mmg da rasa sakit betul... Moga dmudahkn sgala urusan ibu2 semua untk beribadah kerana Allah taala..

saya solat duduk atas kerusi.. sebab saya ada rasa sakit bawah perut 4bulan lebih start sampai skrg..sya rasa xlarat sangat utk nak sujud duduk dan bangun semula.. semoga Allah ampun kan saya..kerana x dapat nak solat cam normal meskipun tidak Nazak..tapi saya rasa solat duduk kerusi lebih selamat utk saya dan kandungan meskipun sedih xsolat seperti biasa Normal..rasa kurang la tapi mudahan Allah terima solat saya dan teruslah Lindungi saya dan baby sampai selamat bersalin..aaaminnn.. -saya hamba yang lemah-😢

Sy skang 35weeks, sy cuba gagahkan jugak utk rukuk sujud mcm biasa sebab sy ada msalah uri kt bawah (low lying placenta) sujud last tu sy cuba tgok mne mampu tuk doa je klu xlrt syg bgun da la sbb mengah.. cuma ble sujud tu kaki xdpt la nk rapat so tpksa kangkang skit sbb mmg xbole rapat tesekat.. ble nk bangun plk mmg tekangkang2 jgk nk bangun sbb xbrpa larat tp sy cuba mne yg sy mampu, kalau sakit blkg melampau atau skit kaki sy solat dduk je sis .. semoga dipermudahkan urusan sis

Boleh je puan kalau nak duduk waktu rukuk dan sujud kalau tak larat atau sakit bahagian badan. Ikut kemampuan kita . Jangan paksa diri ya puan , in sha Allah islam memudahkan ♥️ saya dulu Alhamdulillah masih mampu solat seperti biasa . Cuma part dah contraction tu sakit dia datang masa kita sujud atau dalam solat, memang sakit tak dapat tahan sampai terberhenti sekejap saya tahan sakit🥲

sy skrg dh gase pe yg sis rasa wpun baru 19w. huhu... tambah de sakit belakang makin susah dr sujud nk bangun tu. sy amik masa sikit nk bangun bila time sakit. sama la mcm ibu² lain. sy lebarkan kaki utk support badan naik. rukuk tu biasa sy xde masalah. dr rukuk nk sujud dan sujud nk naik balik tu problem. moga Allah terima semua amalan ibu² sepanjang kehamilan ni..aamin.

Alhamdulillah for now dah 37 weeks ni , saya masih solat mcm biasa . Saya anggap senaman ibadah ni . Sebab kelebihan untuk ibu & baby ketika solat Allah dah letak sebaiknya . Cuma ada extra part perlukan masa untuk bangun . Andai sis betul dah tak larat & tak mampu , boleh duduk . Dalam TAP ni ada cara untuk hamil solat duduk .

Akhir 7 bulan, masuk 8 bulan, kbykn waktu solat saya solat duduk atas kerusi. Sbb masa sujud mmg tersekat perut, rasa tak blh bernafas. Masa nak bangun pun terseksa. Kdg2 solat mcm biasa, kdg2 klu rasa tak larat, solat duduk kerusi. Tapi solat tetap wajib buat ya. Moga Allah pandang usaha kita dan memudahkan urusan bersalin kita.

Saya masih solat macam biasa sebab sujud dan rukuk boleh jadikan senaman prepare bersalin nanti. Saya pun rasa berat jadi waktu nak bangun tu saya buka kangkang sedikit. Kalau sis rasa memang tak mampu boleh solat duduk.

hi. kita wajib solat berdiri selagi ada kemampuan. kalau masih boleh berjalan dan bgn duduk, wajib solat berdiri. sujud sgt bagus utk proses bersalin. kalau rasa dah x boleh sgt sujud (tak boleh duduk atau x boleh bgn lgsg walaupun pelan2), wajib solat berdiri juga, cuma masa sujud tu ganti dgn duduk. tak boleh solat duduk dr mula.