Due 30/7/22

Hai bumil, arini due date sya bsalin. Tapi tanda² mau bsalin belum ada. Malam 28/7 ada sakit perut pastu g hospital doc gtau normal sakit ligament ja. Doc suruh balik rumah & buat check up seperti biasa kat kk. Pagi 29/7 ada keluar spotting coklat gelap. Doc kat kk dah cek laluan baby. Belum ada bukaan. Kena suruh balik rumah dulu. Kalau belum ada tanda² bsalin lagi dalam masa tdekat ni doc suruh sya serah diri 5/8 untuk induce. Doakan sya cepat bsalin & semua urusan sya bjalan dengan lancar ya. Sya risau baby ja sebab dah sampai date bsalin hari ni 😔

5 Balas

Kita sama2 first baby sis... Tp ikut firasat sis.. Kalau ada something wrong trus ke hospital atau xsedap hati.. Sy overdue pun betul2 xjangka baby dh berak sampai tahap 3 najis pekat sangat.. Sy nampak sendiri doktor kasi tgk sy lepas dorang bg pecah air ketuban. Sy pasrah dh d beri pilihan nak tggu 8jam sampai 10 cm bukaan atau emergency czer. Sy pilih emergency czer sbb kita xtau anak dh makan najis tu atau x.. Sbb 50-50. Sakit dia tuhan je tau after bius ilang.. Tp pecaya la nampak muka anak.. Semua tu ilang...xlayan sgt sakit.. Sbb fikir dia. Lagi 1 after czer tu, baby kena amik utk bantuan oksigen.. Sy xdpt nak tgk dia sbb dh bius kan.. Xnmpk sgt. So seharian tu baby xda ngn kita.. If kondisi dia ok.. Bru baby kena hantar ngn kita.. Dont worry ya sis.. Baik2 je tu..pastikan dh belajar ilmu penyusuan.. Sakit sgt kalau susu bengkk mcm sy skg.

Kalau setiap 4 5 minit awak rasa ada contraction.. Dia la tu..n belum buka laluan.. Tips dia bersama dgn suami tau... Inshaa Allah buka laluan tu wakk... Sy pula bru 5 hari berpantang... Sy overdue.. Sbb baby dh betul2 berak dalam air ketuban tahap 3 yg najis pekat dah.

2y ago

selamat bepantang sis. semoga sis & baby sihat selalu 😊

Awak pun ea... Jgn nervous.. Semua ok tu... If overdue dan risau sgt2.. P je hospital.. Bagitau sy risau berkenaan baby... Jgn tunggu2.. Nnti mcm sy.. Baby betul2 berak dalam air ketuban.. Sampai czer emergency..

2y ago

okay baik sis. sya ni 1st baby. xda pengalaman mcmn rasa contraction tu semua. risau baby. semalam pergi check up kat kk tekanan darah sya tinggi sebab risau. 😔 keadaan baby sis mcmn lepas berak dlm air ketuban?

sedikit perkongsian.amalkan zikir yunus.Niat kerana Allah.Insha Allah.. dipermudahkan.semoga dipermudahkan segala urusan

sama lh hari ni due bersalin,klu x bersalin induce 5.8

2y ago

sama saya .. besok due nya kalau tk bersalin induce 6.8