Kaedah perancang berkesan

Hai.. Boleh tanya ibu2 yang menggunakan kaedah perancang guna yang mana ya ? Kalau ambil ubat, berkesan tak dan macamana dengan kitaran period bulanan ? Terima kasih sudi kongsi. #masih tengah fikir nak ambil perancang apa.

9 Balas

Umur baby saya 2 bulan saya ambil pil perancang sampai la anak 2 tahun 3 bulan. Period memang teratur, lepas habis ubat seminggu kemudian terus period. Yg tak bestnya makin lama saya ambil pil perancang tu kuantiti darah makin sedikit. Kadang tu 1 hari je byk darah keluar. Esoknya sedikit. Hari ke 3 dan 4 langsung takda keluar darah. Bila saya dah mandi hadas dan solat tup2 mlm ada lg keluar spotting. Aduh,memang mengelirukan la bg saya. Then start anak saya umur 2thn 3bulan saya stop makan pil. Saya merancang sendiri. Now saya mengandung lagi dan umur anak first 4thn 8 bulan. Kiranya berjaya jgk la wlaupun merancang sendiri

5y ago

Sama2😄😄

Hai sis....ubat yg plg elok & berkesan serta utk regularkan period adalah pil perancang,jika diambil secara teratur & xlupa.period akan regular setiap bln

Amik kaedah suntikan masa baby dah dekat 3 bulan. Alhamdulillah ok je. Period ada datang sekali je lepas suntik hari..skrg dh 2 bln xda dtg period..

5y ago

Ouhh i see.. Hehe.. Thank you ya.

kalau saya akan ambik cucuk depo sebb pernh makan pill selalu terlupa jadi lepas bersalin ni memang akan ambik cucuk depo

5y ago

Fahamm hehe.. Saya pun sejenis yang xkonsisten dgn ubat.

saya inject jer terus kt punggung yg nurse bgi skrg x thulh effect dia mcm mna sbb bru brpntg sebulan

Pil perancang ok, xkacau period. Janji jgn lupa mkn n ikut dia punye kitaran 😊

Kondom & pil noriday

Saya pakai iucd

Kondom+postinor(amik bile emegncy)