Air akar kayu

Hai. Boleh ke minum air akar kayu semasa kandungan baru 7-8 minggu? Parents in law nak bagi minum air ni tapi saya risau pula 😅 Lagipun ini anak pertama saya #pleasehelp #firsttimemom

37 Balas

uish peliknya offer air akar kayu.. bila dah pregnant ni kita dalam keadaan fragile. sbb tu xleh mnum or makan bnda yg x dpasti ksahihannya..makan ubat pon kena tgok ubt apa nak makan, ni dioffernya air akar kayu 🥲 silap makan or minum, kita yg skit nya nnti. sllunya org mnum akr kayu ni nak bgi gugur, mcm makan nenas, jamu apaa tu.. bukan buat buat crta tp btul tau sis.. xde org mnum akar kayu time hamil untuk kuatkan apa apa ke kan.

jangan minum sis!! arwah saudara saya meninggal dengan kandungan 15minggu lepas minum air akar kayu. badan dia tak boleh terima, mula2 dia rasa badan panas pastu demam lama 2 bulan juga duduk hospital pastu bayi disahkan meninggal dalam perut dulu kemudian baru si ibu pergi selamanya.

ckp kt in law sis, org minum jamu/air akar kayu semua tu sebelum mengandung. dh mengandung buat apa ambik. preggy kena stop pengambilan jamu, ubatan tertentu, nk ambik apa2 dptkan nasihat doktor dulu. nnti lepas bersalin,dlm pantang baru boleh ambl jamu/air akar kayu. tu pn klau baby tk meragam

Better jangan la. Risau sebab biasanya air akar kayu ni panas orang cakap. Takut jadi apa apa pada sis atau kandungan nanti. Tak pernah dengar pulak time mengandung orang minum air akar kayu. Parent in law cakap untuk apa ya minum?

Cuba tanya kenapa apa tujuan nk dibagi air akar kayu waktu mengandung ni? Nk juga tahu apa benda alasan tu. Mengandung ni tkpayah nk makan dan minum yg bukan2 pun Cukup ubat2an yg nurse bagi / beli sendiri yg memg utk pregnancy. Lain2 takpayah.

lebih baik jangan minum untuk elak benda yang tak kita jangka.. tolak dngn lembut apa yg fmly inlaw awk suruh minum ii akar ii kayu tu.. nnti ape ii yg trjdi awk yg tngung lgipun ni anak sulung tolong jaga baik baik jaga kesihatan

arwah ayah sye sakit jantung astu ade org offer minum air akar kayu...lg teruk sakit dia smpai edema sume...then at last die meninggal...x tahulah sbb air tu ke apa..tp since then Saya x suke air akar2 bagai tu😭🤧😂

ni 1st time tahu ada eh org minum air akar kayu masa baru mengandung.. kalau nak bersalin dgn lepas bersalin tu biasa la jgk dgr tp dua2 pun saya tolak kalau ada org suruh minum.. nak marah pun marah laa

sis better jangan taksesuai masa tgh pregnant sis minum . Kami org asli minum akar kayu hanya masa berpantang saja sis itu pun boleh minum bila kita dah habis sepenuhnya makan ubat yg hospital bagi .

tak payah la sis. ada sesetengah kita boleh ikut petua orang orang tua, ada sesetengah tak perlu juga. anak kita sis, kita yang jaga. ada benda boleh diikut, ada benda tak boleh diikut.