cyst

Hai , Assalamualaikum.......tadi dokter baru je scan..dia kata ad cyst...ad ke cara untuk mengecutkan cyst ni ???..risau sangat...skrg tgh pregnant 4 minggu 6 hari...

cyst
32 Balas

Pemakanan bg Wanita pengidap Endometriosis/Adenomyosis/Fibroid/Cyst/PCOS Disini saya kongsikan bersama jenis makanan yg amat sesuai & yg harus di elakan bagi wanita yg punyai masalah seperti di atas atau pun yg pernah menjalani pembedahan tetapi ia nya berulang kembali. Makanan yg di galakkan> Ikan laut seperti bawal emas, kembong& selar> Sayuran jenis kekacang - kacang panjang, buncis, sweet pea dll.> Kekacang - badam, kacang tanah, black bean, kacang merah dll.> Sayuran - kobis,brocoli, bayam, dan ulam-ulaman pegaga, pucuk ubi dll> Buah-buahan - Nenas & betik> Ubi kayu> Sup miso ( sejenis pes yg di buat dari kacang soya yg di peram dicampur kedlmsup utk di jadikan miso sup)> Teh hijau Makanan yg harus di elakkan> Daging merah (kambing & lembu)> Ayam ( Boleh di ambil dlm kuantiti yg sedikit)> Produk tenusu seperti keju> Ikanharuan> Gamat> Bahan perisa - pes segera & kiub2 perisa seperti stok ayam, stok bilis dll.> Makanan manis - kuit muihmanis & pencuci mulut> Minuman berkarbonat ( krn tinggi kandungan gula)> Makanan segera - burger, sosej, nugget, mee segeradll> Makanan ringan - cip kentang, jajan dll.> Makanan berlemak/ berminyak

Hi sis. Saya pun ada cyst + fabroid masa awal pregnancy (10 weeks). Kena refer ke hospital as emergency case. Sepanjang tu saya Google dan ramai kata pati delima bagus. So saya minum pati delima 2 kali sehari. Disamping tu kena cari ayat² quran utk kecutkan cyst. Kena betul² yakin & tawakal. Alhamdulillah masuk 4 bulan pregnancy doctor kata dah x nampak cyst & fabroid tu. Dan sekarang saya dah ada Emmett yg berusia 2 bulan. Alhamdulillah. Sis jgn give up dan kena sentiasa berusaha untk sihat ye! Saya doakan semoga segala usaha dan doa sis dimakbulkan Allah. Amin..

Sy punya pengalaman masa pergi check 5 weeks doc cakap tak nampak baby lagi. And doc ckp ada cyst. Masa tu risau sgt. Tapi pergi check time 8 weeks, dah nampak baby and cyst dah takde. Doc ckp cyst tu ada disebabkan hormon pregnancy kita. And jgn risau sebab cyst tu akan mengecut.

Sya dlu msa prgnt ank ke4 ada cyst..sya mkn lemon atau mnum lemon pnas tnpa gula..sya amal mkn durian belanda..alhamdullilah cyst hilang sndri..elakkn mkn daging merah,susu kacang soya..kacang soya blh mngaktifkn cyst sbb tu prlu elakkn..smoga dipermudakn sis..1 g jgn strees sngt pkir yg baik2 sja..

Mcm kes saya, saya dpt taw ada cyst sebesar 18x12cm mse 39w lagi sebab nye sebelum nie scan xde spew dpt detect .. Alhamdulilah saya dapat bersalin normal secara induce 41w .. Lepas abis berpantang baru buat operation tuk buang cyst tersebut .. Pikir yang baik2 saja ye, jage permakanan ..

Sy ada juga masa pregnant, dalam 3cm..kena follow up di hospital..kata doktor cyst tu boleh kecut sendiri & xperlu risau sebab kecil je.. kena follow up untuk pastikan tak membesar je..alhamdulillah hilang masa minggu 30+ camtu..follow nasihat doktor sis.. moga baik2 semuanya..

Xde ubat yg boleh kecutkan cyst.. Sy before ada 3 cyst.. Alhamdulillah la ni xde da.. Skrng ngh pregnant 19 weeks.. Sy amalkan pemakanan ikot blog doc ni jer.. https://www.suhailaabdul.com/2018/08/25/dr-hamid-arshad-kongsikan-20-makanan-cepat-kecutkan-cyst/

Wslm.. Sy dlu pun ada cyst msa pregnant.. Lps tu sy pantang apa sj mknan yg blh aktifkn lg cyst sy lgsg xmkn.. Pregnant kli ni sy amalkan jus mama mariam.. Alhamdulillah ok.. Awk blh cuba pati delima jg.. Tp cyst blh kecut bila awk melahirkan nnt

Sy Ade cyst ms pregnant 8 mggu... Bile refer hospital Dr pakar trs decided untuk buat operation Ms kandungan 14 mggu.. sbbnye xnk Ade risiko pd baby... Skrg alhamdulillah lps buat operation baby aktif sgt dlm perut, skrg dh 27 mggu pregnant

Dr prnah bgthu cyst ada dua..cyst air dan cyst daging..klau cyst air baby dah besar nti dia akan kecut sndri..kalau cyst daging kita risau sb takut ganggu prtmbuhan baby..biasa dr bgtahu smda bhaya atau tidak utk baby..