nak tnya

Hai Assalamualaikum.. saya nak tanya.. sya ada anemia...dan kalau saya ada thalasemia.. apa kesan kepada bby dan mommy? sya dh msuk 28 weeks

11 Balas

Sy thalassemia alpha... Ada beza alpha Dan beta.. Ada yg thalassemia pembawa shj... Dia x turunkn gen pd baby... Ada yg boleh turunkn pd baby yg BT baby Ada pykit drag bila Lahir.. kne buat transfusion blood selalu..tp yg TU selalunya terjadi klu ibu Dan bapa Ada treat thalassemia.. jika seorang shj yg Ada thalassemia which mean ibu @ Ayah shj biasanya bayi tidak terjangkiti... Tp ikut pd jenis thalassemia beta atau alpha. Ape yg sy faham la... Tats y nanti klu lpas bersalin, selalu baby, and ayah di suruh buat saringan utk cek thalassemia..

Waalaikumussalam. Awak ada tanya doktor thalasemia awak nie jenis macam mana? Ada setengah dia pembawa saja. Macam saya pun ada penyakit kaitan darah. Sepatutnya penyakit nie genetik jugak. Risiko saya if bleeding teruk saya go n anak selamat or dua dua go takpun miscarriage. Tapi saya selalu doa baik baik. Dapat sorang pun saya bersyukur. Selalu doa anak sihat jauh dari penyakit. Amalkan surah surah yang digalakkan semasa pregnant.

4y ago

Surah yusuf, maryam, yassin. Tengah bedrest saya dengar pulak asmaul husna n zikir munajat sambil tu selalu berdoa baby sihat😊

Sye hb low sentiasa. Huuuuu baru baru ni warded sbb pengsan. Tapi check darah xde thalassemia. Cume x tahu kenape hb drop. Tapi first baby alhamdullilah bersalin normal and kami sehat. Second baby tunggu july 2020. Tapi bila low HB kerap pening kepala and penat. Kene pandai pandai manage diri rasanye. Bila penat stop buat keje. Bila nk bangun duduk buat slow slow. Hhuhu .

Suami major thalasemia..memang keturunan sblh suami ada penyakit tu..anak saudara pregy baru ni..hb low..tp dia ok..x rasa ape2 ..doktor kata..memang kalau pembawa thalasemia..time pregy akan jd hb low..asalkan kita sihat..x pening..ok je..tp kalau pening kena bg tau doktor la

Abang n kakak ipar sy pembawa thalassemia. Anak first diorang sah ada thalassemia. Dpt detect umur 1tahun lebih. Sejak dpt thu tiap2 bulan kena masukkn darah. Sedih tp tu yg terbaik. Bila dpt ank kedua, xada thalassemia. Alhamdulillah. Bergantung jgk. Doa byk2.

Saya semalam check darah lagi satu tabung, haritu dah dua tabung. Suspect thalasemia:( sebelum ni tahu anemia je . Mak saya thalasemia beta. Hb saya pulak semalam turun sangat jadi 8.7 . Risau pulak saya hmm padahal pemakanan semua terjga😔

Waalaikumsalam. Saya pembawa thalassemia hb constant spring. Hb sentiasa low masa pregnant. Alhamdulillah takde kesan kat baby dan saya lepas bersalin. Keduanya selamat. Saya bersalin normal.

Waalaikumslaam. Ada ahli keluarga yg ada thalasemia jgk ke sis? Biasa thalasemia ni genetik. Sy sebelum ni pun suspect thalasemia. Tp alhamdulillah, takda pun. 😊

5y ago

10.5 still kena buat ujian lg tu. Huhu. Penat kan. Tp takpa la. Utk baby. Try amal mkn kismis dan kurma setiap hari. Pastu mkn buah2 yg kaya vit c. Nurse ada ajar sy, sebelum pegi buat ujian darah, subuh tu kita telan ubat tambah darah seperti obimin or iron tablet. Agak membantu jugak la naikkan sikit result hb. 😊

Saya low hb dan ada anemia sekali. Nak tanya semua larat puasa ke. Saya selalu pening teruk. Tapi x tahu nak tinggal puasa ke x.

4y ago

tu better rujuk doc laa saye pon x tau sbb first time ni hihihi..ape2 pon rujuklaa doc ke doc pakar ke mcm mne nk buat klau mcm tu..msti doc akn bgi nasihat dan ubat yg sesuai..🤗

Sama la saya pun anemia . Suspect thalasemia jugak ni tgh tggu result . Risau pulak 😅

5y ago

Hb slalu 10.4, 10.6 .. mkn ubat pun sama je bacaan hb . Tp tkde pulak sejarah fmly thasemia 😐