toxoplasma

Hai assalammualaikum..sy nak tnya..ade tak mommy or mommy to be dalam group ni yang mempunyai pengalaman ada jangkitan toxoplasma?jika ada boleh kongsi kan mcm mna rawatan yang anda buat?terima kasih

2 Balas

Waalaikummussalam puan. Puan boleh elakkan memakan daging mentah atau kurang masak. Kerap kali basuh tangan dan bahan alatan memasak selepas menyediakan makanan yang melibatkan daging mentah, pastikan sayur dan buah-buahan dicuci sepenuhnya terlebih dahulu sebelum memakan atau memasak. Puan juga boleh mendapatkan rawatan di hospital berdekatan untuk pengambilan ubat-ubatan yang sesuai agar dapat di kurangkan risiko toxoplasma berjangkit kepada bayi di dalam kandungan. Jika lambat ke hospital untuk mendapatkan ubat pencegahan, bayi dengan mudah akan terdedah untuk berjangkit.

Hi sis boleh drop number whatsapp?