Anak takut orang

Hai, anak saya 2y . Saya x bekerja so mmg dduk 24h dgn anak . Anak saya takut sgt dgn org . Kalau pergi mana² dia ok je klau org ramai . Tapi dia x boleh org tegur dia nanti dia mengaruk . Paling sedih dia takut sgt dgn atok & nenek dia . Sampaikan tunjuk gambar atok nenek pun dah meraung raung apatah lagi kalau video call (kami duduk jauh) . Ada tak sesiapa tahu mcm mana nak solve anak takut org especially org terdekat ? Sedih la ..

3 Balas

Hi. Saya pun tak bekerja. So anak memang ada dengan saya. Suami akan balik bila dia dapat kerja di rumah dan/atau weekend je. Mula² masa kecil sampai setahun lebih memang anak pun takut orang. Lagi tengok anak buah yang badan besar dari mak dia memang dia lari. Tapi lama² nanti jumpa budak yang lebih kurang usia dia akan okay. Kena rajin balik jumpa nenek dan atuk kalau macam tu. Kes saya memang kerap balik so takda anak takut dengan atuk dan nenek. Kalau ada kawan seusia dia bermain biarkan je dia bermain okay mommy. Orang akan komen tengok anak takut tapi buat tk dengar je hee

Baby sy pun mcm tu. Baby PKP 2021. Mmg x boleh ke mana lah. Masa boleh rentas negeri tu, bw baby jumpa family sy, mmg die x nk langsung. Rancang nk stay kt kg 7 hari, end up stay 3 hari saja sbb sy x larat anak nangis saja, n nk kt sy saja. Die x nk langsung kt atuk nenek die. Apa sy buat lpas2 tu, sy kerap balik kg belah sy & belah suami untuk die familiar dgn family die. Lama2 die kurang nangis dan percayakan atuk nenek die. Alhamdulillah skarang kalau balik kg, sy mengemas/ memasak die okay saja duduk dgn family member yg lain.

mommy boleh try hantar pg playschool. pkul 8 smpai 11.