Ubat cairkan darah

Hai, ada tak ibu² dalam ni doktor bagitahu untuk makan ubat cairkan darah. #bantusharing

6 Balas

Saya... Sbb berat lebih 80kg masa booking tu. Doc ckp die prescribed ubat nie untuk mengelakkan high bp masa 3rd trimester nnt. But to be honest, sy stop mkn ubat nie. Body sy x boleh terima. Now im in 34 weeks, so far my BP was in border line. Neither i control my food at all. Morning sickness was too bad, i kept losing my weight.

Sy pun doc baru bagi ubat tu but suruh makan nnti saya dah 12 weeks. Dia ckp untuk elakkn sawan mcmtu. Not sure dia bagi sbb berat badan sy tinggi or sbb bp sy tinggi. Tapi memg time first day bukak buku pink lagi sy bp sy tinggi everytime check kat kk. Time check bp kat rumah okey pulak. Rasa pelik pulak.

dpt ubat cair drh means bp tggi..utk elk kn dr tros tggi n potential utk kne preeclampsia so dktr akn bg ubat tu..sy kat kk cek bp mmg tggi after bring bru turun below 125 after 3x amek reading..cek kat rumah always below 120..pelik..tp xpe la..mkn je..jnji baby sihat..

saya..on aspirin sbb sebelum ni sy ada pernah alami 2 kali keguguran berturut2 in first trimester..doc prescribed ubt cair darah sbb nak elakkan blockage blood supply pd baby..doc kata kemungkinan keguguran terdahulu disebabkan drh tk sampai pada baby..🙂

3y ago

Hai sis, sis mkn ubat aspirin tu ok ke sekarang?

Maaf puan, saya takde experience lagi makan ubat cairkan darah masa pregnant / masa sebelum pregnant. Mungkin Ibu2 lain boleh share experience. Semoga dipermudahkan urusan dan selamat semuanya ye. Aamiin 🤲🏻 #TAPsupermoms

sy ambil ubat clexane, injek dri 13week smpai bersalin nti. sb history darah beku paru2. awk ambil sb apa & jnis apa?