another month ?

Hi guys, ada yg akan beranak bulan depan tak? Saya ni first baby and mmg nervous sikit. Saya paling risau part pecah ketuban, ada siapa yg tahu tak pecah ketuban ni terasa mcm nak terkucil ke atau mmg terus basah je seluar nanti?

22 Balas

saya bersalin dua kali, dua kali doktor yang pecahkan air ketuban 😅 tapi sebelum tu saya tanya nurse kk macam mana nak tahu air ketuban pecah sebab tak de pengalaman takut tak aware, dia kata bila kencing kita boleh tahan dari keluar tapi kalau air ketuban pecah air tu mengalir sendiri tak berhenti, kaler nya jernih dan tidak berbau

Sama la sis bulan depan but mine is anak kedua. Masa anak first dlu leaking jer sehari masuk wad ingatkan the next day dah boleh discharge sekali petang tu tau² anak nak keluar pulak terpksa masuk balik 😂 Wlaupun blum smpai due nak branak, anak lahir pramatang but alhamdullilah anak sy mmbesar dgn sihat skrg sis.

Biasanya kalau air ketuban leaking, air akan menitik sdikit demi sdikit.. Lepas tu ada juga air ketuban pecah, mmg rasanya mcm sebaldi air turun & tak sakit pun.. Tapi kena cepat2 prgi hospital ya bila air ketuban ada leaking atau pecah 😊

Pcah ketuban ni kita xrase pape sis.. Tbe2 basah jek.. Kalo leaking ketuban pun cmtu, cuma kalo leaking ketuban, air nye xbyk cm pecah ktubn.. Slalu org konfius antre leaking ketuban n tkncing.. Tp beza nye bau, xley tahan n tbe2 tkeluar air..

Sy pernah leaking..air ketuban kita x boleh control..tp rasa dia keluar. Pernah juga rasa air ketuban pecah,dia macam 'pop' pecah dlm perut dan meyimbah keluar..tp dlm masa sama akan ada baki yg terkeluar sikit2 macam kencing...

Masa pecah xsakit pun Dia terus keluar... Berlendir sikit....bila dh pecah baru hebat rase sakit tu....semoga dipermudahkan urusan... Saye pun Hujung bln ni Insya allahhh....

Pecah ketuban dgn sndiri xsakit. Xde rasa apa tau2 kuyup sndiri dgn sgt bnyk. Sy pch sndiri mse kt hospital cmpur darah. Tp kalo dr yg pecahkan, sakit ooo

Based on perbualan dgn nurse, air ketuban akan keluar tanpa dapat dikawal. Contoh kalau air kencing kta dpt tahan kn sis tapi kalau air ketuban mmg xdpt tahan.

5y ago

I see. Doktor tak ada cakap kat saya, cuma dia kata kalau terasa basah seluar tu terus je refer hosp. Thankyou for sharing

Sy leaking mse ank pertama.. Bgn tidur je tgk katil bsh.. Ingtkn terkencing ke pe.. Mmg x rase ape2.. Tp klau doc pecahkn sakit la..

4y ago

byk ke sis basahnya tu?

risau knp pecah ketuban.bukan sakit.die xrasa pape.tau2 mengalirr je..sy lebih risau turun darah..sebab sakiy