tanya pasal gastric

gastrik ne menjadi2 🥲 risau juga kadang2 dgn diri sendiri .. ada tips tak mommy jadual makan ataupun makanan yg bole kurangkan gastrik ne .. and benda ne mmg normal ka ?#advicepls #pleasehelp #ingintahu #1stimemom

1 Balas

saya ada sejarah gastrik. alhamdulillah semasa hamil, gastrik tak ganggu. tapi angin tu ada di awal kehamilan. doktor nak bg ubat gastrik, saya tak nak sbb saya dah kenal penjagaan waktu makan 1. wajib breakfast. big breakfast. nutrien yg lengkap termasuk sayur/ buah. Saya minum susu kambing no sugar & added sugar sbb sesuai perut saya yg sensitif. 2. kudapan : kalau lapar kunyah2 biskut ke. 3. lunch pun tepat waktu, di antara 12.30-2.30 pm. tengok kesibukan kita. klu lapar jngn tahan. terus mkn. 4. minun petang jika perlu.. 5. mkn mlm sblm jam 10pm. amalkan diet suku2 separuh. No/ less caffein; teh, kopi, koko BIG NO air gas less minuman bergula jangan makanan/ minuman yg menghasilkan asid. makan kerap kuantiti sikit.