Bagi anak makan waktu 5 bln 2 minggu

(Gambar adalah najis bayi) Nak tanya, masuk hari ni ansk sy dah hari ke7 makan. Saya mula kn dgn bubur kosong + evo. Masuk hari ke 4-5 sy start intro dgn lobak. Berak dia okay. Susu badan pun okay. Cuma utk 2 hari ni, (semalam & hari ini) dia tak berak lagi.. perut tak keras. Normal ke mcm tu? Ke baby yg dah makan ni kena berak tiap hari? Sy sertakn najis dia hari ke 5 dia makan.. maaf agak kotor sikit

Bagi anak makan waktu 5 bln 2 minggu
2 Balas

Saya assume awak dah minta advice doc ya utk berikan makan seawal ni. Once dah beri makan berat, kenalkan buah-buahan juga. Bagus utk melawaskan. Intake air masak kena mencukupi mengikut umur. Carrot ni category carbs sebenarnya, so mungkin makanan diberikan tu double carbs boleh jadikan texture najis sedikit keras atau sembelit. Ada sstgh baby juga tak sesuai makan carrot. Normal utk anak yang fully bf tidak mmbuang beberapa hari, sebab lebih banyak menyusu dari makan. Utk pantau texture najis anak normal atau tidak, sila refer stools chart di google. **Nota, Guideline diberikan, umur yang sesuai untuk diberikan makan ialah 6bulan keatas. Awal dari tu, seeloknya minta advice doc.

1y ago

Baiklah. Ya betul, kalau untuk permulaan memang 1-2 sudu sahaja. Untuk melawaskan, boleh juga buat urutan Iloveyou di perut dan cycling. 😊

dah mintak advice doctor belum bagi mkn tu? kalau belum tolong pegi klinik consult dulu sebelum terus kn bagi mkan. sbb baby bwh 6bulan usus dia belum matang lagi utk cerna makanan. and boleh tunjuk sekali gambar ni dkt doctor masa consult.