PENTING KE ?

Gais.. Nk tye.. Dlm set brpantang, tapel, param & pilis tu bde penting ke kene pkai wktu pntang? Sb ingat nk beli loose je.. Xnk beli 1 set. Sb 1set mostly bde² x penting including like param, pilis, tapel

16 Balas

Bagi saya x penting. Anak 1st berpantang smpai beli set spa&ma. Tp ditakdirkan kulit jd sgt sensitif slpas bersalin. Pilis tu bila letak dkt dahi, dahi jd sgt gatal. Kulit mengelupas. Yg peliknya, lpas berpantang pandai sakit kepala la, sakit bhgian kaki la.. Xtahula kenapa..mgkn sbb x makan ubat yg hospital bg kot...Bersalin anak kedua pula, sy langsung x ambil set2 berpantang semua tu. Jamu pun x minum. Cuma fokus habiskan ubat yg hospital bagi, makan mkanan berkhasiat. Itu shj. Skg anak dah 1thn5bln. Syukur, blm pernah lg mengalami keadaan badan mcm 'masuk angin'atau kepala sakit kena sejuk/aircond selepas bersalin anak kedua. Mungkin ikut badan org jg kot. Ada yang ngam dan ada yang x ngam.

Nak pakai bole, xpakai xd mslh pon. Sy pakai time berurut je tu pon tukang urut tu sediakan. Dia just pesan klu mls nk pakai bnd2 tu pastikan ade lotion pns mcm lotion mustajab tu pakai kt bhgn perut, peha & tapak kaki. N bengkung wajib pakai utk dptkan shape blk.

5y ago

Ok tq mommy 😉

Yes.. Param pilis tapel penting.. Saya nk pergi checkup anak pun letak pilis kt dahi.. Hahahaha.. Org lain bukan main vogue lgi.. Pilis tu kurangkan rasa sakit kepala.. Klau x pakai, nak tunggu turn checkup 1month.. Boleh sakit kepala...

4y ago

Yup sis... Law saya pon especially pilis memng mo pkai sbb pas branak pening bkn maen... 1st anak dlu ipar saya yg bagi... Msa tu xtaw apa2 pon😆yg taw kena prepare brg2 baby ja complete... So, masa saya brpantang... Pilis sja pneman memandangkn saya x bole mkn sembrangan jamu dsebbkn problm tyroid. Now waiting for scond baby, saya da taw nak prepare apa da... Trutama pilis mmng saya ready kan sja awal2...

Sy xpkai pun.. 😅 makcik sy ckp bnda2 tu nk bg suami xdekat. Dan isteri nmpak comot pakai pilis. So suami xbernfsu tgok. Tjuan nk jauhkan suami dri isteri time berpntang. Zman dlu2 la katanya..

Time pantang saya pakai param, pilis, tapel & mandian herba bersalin je.. Lain2 uh x pkai pun. Ubat jamu2 pun x makan masa mula2 pantang sbb baby jaundice & breastfeed

5y ago

Yes. . Ada 3 item dalam 1 set. Param, pilis, tapel..

Saya tak pakai sgt pun. 2 - 3 kali je pakai pilis sapu dekat dahi sepanjang berpantang. Param pulak, saya pakai sebab rasa panas je perut bila sapu, rasa selesa.

sy x beli pun..beli yg loose je la..sabun herba, scrub,ubat berak sy amik kt klinik,..x sempat nk pakai pun klu beli tapel param pilis😬

Saya beli set Nona roguy dengan sari Ayu. Yang konsisten pakai phytonatal NR tu je. Yang lain tak kena dengan jiwa. Rasa bazir je.

Penting sangat tu tak la, tapi bila pakai set tu badan pun rasa best je, I pun pakai sari ayu loose tu dan minyak nona roguy, mmg best

5y ago

Oh ok.. Baik.. Tenkiu mommy.. Proceed beli la nti 😁

1 pn sy xpakai. Smpi mak kata mcm org xpantang. Haha. Alhamdulillah ok xd pape.

5y ago

Samalah mcm saya 😅