Hi mommies , nak tanyaa mcm mana mommies handle baby jaundice . Ade yang guna ubat homeopathy ??

13 Balas

anak saya pun dulu prolong jaundice juga, lebih 2 bulan baru turun. bacaan dia around 100-200. semua dah buat: - minum susu 1-2 jam (baby mmg suka myusu, berat naik 1-1.2kg sebulan tp kuningnya gitu jugak haha) - baby berak hari2, 1-3 kali sehari, tak pernah miss - saya makan kurma & susu kambing (susu badan yg mencurah huhu) - pernah test 3 hari sulam susu formula, so happen anak alergi (naik ruam) 2 kali buat full check up di hospital, alhmdulillah result normal semuanya. jadi doktor conclude anak saya mungkin ada breastmilk jaundice, di mana badannya sendiri ambil masa untuk proses susu ibu. jadi selagi mana result anak normal, anak aktif ceria cukup susu cukup tido, ibu jangan terlalu risau ya💖. dapatkan nasihat doktor, tanya je banyak2 masa jumpa doktor tu huhu

Tbh cara paling effective nk bagi kuning turun cepat is to make sure baby kerap minum susu. 2 jam sekali kena minum. Kalau susu badan tak cukup jgn takut nk topup formula. Jgn jadi mak yg terlampau anti dgn formula sampai anak jadi mangsa. Kalau susu badan cukup, alhamdulillah. If not tolong topup formula bagi kt anak. Make sure dia kerap kencing n berak. Kalau dia tgh tido kejutkan jugak untuk bagi susu. InsyaAllah kuning dia turun.

Myusu satu jam sekali pastu sblm nyusu bby dan selepas nyusu baby wajib sapu myk kt perut bby supaya dia berak ake sure seharu lebih 4x mmg ituje yg buat kuning turun dgn jayanya trust me plzz jgn buat benda2 mrepek suap apa2 kt bby

Hi awak! Baby saya kena prolonged jaundice and saya darah o+ , kerapkan menyusu and saya guna nahla balm untuk turunkan kuning, Alhamdulillah slowly turun and baby cepat berak! Be strong mommy!

9mo ago

Kesiannya mesti stress kan🥲 darah O+ mmg lambat turun kuning, tapi tula baby saya kerap susu dan saya pump masuk botol susu, so boleh nampak berapa oz dia minum. saya try jugak guna nahla balm search dekat fb. Saya try petua2 mandikan dgn daun kucai/asam jawa pon tak jalan jugak.

dua2 anak sye guna mandian herba cina ( sensei). beli je kt mana2 kedai runcit cina ckp untk kuning baby. alhamdulillah skjap je turun dlm 4-5hari

nak turun kan kuning baby dgn cpt. awak kena kerap susu kan baby. 1@2jam sekali. pastikan baby berak dgn kencing kerap. atleast 7@8x sehari

sy amalkan rebus daun belimbing buluh utk mandian baby.. cepat turun kuning baby.. jgn bg baby mnum apa2 slain susu ibu

ank sy umo seminggu..kuning dah turun..apa y sy bt sy mnyusu bb setiap 1 jam skali.sy x ambik ubt ape2 or gune petua ape pun

9mo ago

brp bacaan kuning last ank ?

Tak guna ubay homeopathy. Kerap menyusu dan pastikan anak kerap membuang. Cuba buat cycling exercise untuk baby.

Kerapkan penyusuan je. Elakkan beri apa apa kepada baby selain susu :((((