Ramai ke sedang menanti kelahiran anak pertama? Boleh kongsi persediaan utama & penting nak jd ibu 😉

5 Balas

Pergi babyfair yang ada survey barang atau beli mana perlu dulu. Baju NB dan baby sampai 1-3 month beli sekali. Sebab Nb besar sekejap saja jd tak perlu banyak. Hand mitten tak perlu terlalu banyak. Bengkung baby ada banyak size : NB pakai yang pureen kecil sikit dan lembut. Yang sis nampak warna warni tu agak besar. Tp tengok juga baby kita keluar besar atau tak. Beli babycot siap siap, sleep train dari time NB. Senang untuk ibu bapa nanti. Stroller/carseat perlu untuk bawa balik dan checkup. Cream untuk bontot merah blh pakai sudocrem. Bila tak merah dah hanya sapu baby oil tp tak perlu byk. One layer shj untuk protect berak/kencing dari melekat kering dan jadi rashes kat baby. Sy beli pureen sebab basic oil. Baby sy kulit sensitive tak blh yang Johnsons ada byk campuran. Sabun pencuci botol baby dan sabun basuh baju baby (ini perlu) Minyak perut sy pakai TYT sy rasa bau kurang sikit dari yuu yee tp terpulang.

2y ago

Ur most welcome sis. Sebab saya kena hadapi semua sendiri jadi sy belajar dari pengalaman 😄 Semoga dipermudahkan urusan sis

brg ibu and baby mesti dah sedia .. terutama baby 1st mmg byk nak dibeli .. banyakkan membaca skrng senang byk apps yg dpt kita belajar terutama bab newborn .. siap sedia mental kena kuat .. handle nb ni kena byk sabar .. x smua nb sama , so kena selidik btul2 apa punca if struggle nak handle nb .. si ibu blh baca bab bf .. mana makanan yg suai utk bf .. mana yg x suai .. yg paling penting , bykkan bersabar 😊

saya due 14/2 nnt. start 4 bulan sy dh byk join kelas antenatal free sbb xnk blur sgt time anak dh lahir nnt. beli ebook utk ibu hamil ape semua. sbb bukan semua bnda boleh bljar dr ibu sendiri sbb zaman dah berbeza. brg2 besar semua dh siap beli. tggl nk borong baju hujung bulan ni so by bulan 1 standby n rehat n bykkn bersenam nk ready untuk bersalin

2y ago

Ok baik. Thanks sis 😊

belajar ilmu penyusuan daripada sumber yang sahih supaya anak dpt khasiat susu ibu. belajar bahasa baby selepas lahir. itulah yang saya buat semasa mengandung sampailah dah selamat melahirkan pun masih belajar tentang baby. bagi saya itulah yang paling utama nak jadi mak ayah

Oh ya boleh ke page saya untuk baca article saya post untuk baby and first time mommies 👍