Nak tnya tempat luka jahitan bersalin normal tu ' amik masa berapa lama nak ok?

3 Balas

depend cara penjagaan luka awak mcm mana. masa mandi awak, cuci luka jahitan awak dgn air biasa/air saline/dettol. celup cotton ball dlm air biasa/saline/dettol kemudian dap2 kan sepanjang luka jahitan awak. kalau dkt klinik pon nurse akan cuci mcm tu. itu nurse klinik ajar sy. jgn sekali cuci ja. ambik la 2@3 cotton ball dn cuci. kemudian habis mandi dap kering2 jgn bg lembab kawasan private part awak tu. kalau rasa lembab keluar bilik air tala dkt kipas. ada je mommy nk cpt guna hair dryer. lepastu sapu ubat kuning dkt kawasan luka jahitan. kalau tak berani tuang ubat kuning dlm botol spray dan spray dkt bahagian luka ataupon pad yg awak nak pakai tu. rajin tukar pad. jngn tunggu pad penuh baru nak tukar. kalau boleh tukar la 4j sekali. makan protein macam ayam/ikan/telur utk cepatkan penyembuhan luka. banyakkan juga makan sayur sayuran. makan juga buah buahan yg mengandungi vit c. tak semestinya buah oren je kita kena mkn.

bergantung pada besar mana luka awak... lagi besar lagi lama. Klau yg kena gunting n koyak tu ada yg 2 minggu, sebulan lebih pun ada.. bergantung juga kadar penyembuhan badan seseorang...

1y ago

setiap kali tukar pad and lepas kencing saya lap Ii bagi kering and sapu ubat kuning.

depends pd org,sy skrg 27 hri pun pedih2 lgi😂benang dh hbs dh x de dh..cuma bahagian kulit tu mcm lama sikit nk baik maybe sbb sy membuang n sembelit kdg2 itu yg jd lmbt la kut😂

1y ago

haritu buat sekali je hahaha lpstu mcm mls dh🥲🤣