Assalamualaikum sya nak tnya ada x ibu hamil yg makan ubat zincofer pagi terus muntah ?

5 Balas

Waalaikumsalam.. Sy pernah mkn zincofer sebelum mkn Mmg muntah semua.. Lepas tue sy jarak kn 2jam lepas mkn pun muntah.. And then sy cuba mkn ubat lepas mkn hahah Alhamdulilah xmuntah 😂 Awak cuba ckp kt doc ya Maybe dia tukar ubat kew Mcm sy iberet ok Tp HB low kena tukar ke maltofer 🤣

10mo ago

makan pagi, malam sebelum tidur pon muntah..last² sy try 2 hours after lunch..petang..kalau stop lunch 1.30..3.30 sy makan ubat..lepas tu sibukkan diri dengan kerja..make sure awak solat dulu baru makan ubat..masa mula² try sebelum solat muntak terus sebab tunduk duduk bangun..jadi pening

Saya tak boleh ambik zincofer time bangun pagi perut kosong memang bertahan 15 minit dia akan muntah. Jadi bagitau nurse dia suruh ambik 1-2 jam lepas makan. Alhamdulillah ok boleh telan dan takde muntah. hb pun tinggi je sebab zincofer tu dia complète vit c, b complex iron semua

Saya takleh amik pagi sis mmg confirm muntah … kena amik malam sblum tido tu pun perut xleh full and kena minum dngan air sunquick oren. Tp kadang termuntah juga kalau perut penuh hehe.

Normal je sis. Tp try makan 2 jam lepas makan. Paling bagus makan sebelum tidur . So tak terasa hihi

sy srkg tk boleh makan ubat tmbh darah langsung,mesti pening n nk muntah terus.