Tips kurangkan bengkak susu

5 Balas

1) tuam sejuk sampai kebas kemudian tuam panas. sambil tuam sambil awak massage breast awak. selepas tu bagi baby directfeed ataupon awak marmet. ulang sampai awak rasa lega. elakkan pump ketika bengkak susu. 2) mandi menggunakan water heater / air suam. sambil mandi sambil awak massage breast awak. supaya dpt melancarkan pengaliran susu badan semula. 3) kalau ada lactation massager boleh guna utk urut dkt kawasan bengkak susu kalau kerap berlaku bengkak susu cuma semak semula cara baby latch betul tak. kalau awak pumping cuba check size corong pump awak betul x. gap antara sesi penyusuan/pump terlalu panjang x

kena rajin2 tuam n marmet.. sy lepas 5hari bengkak baru laa ok.. lgi satu bagitau nurse yg dtg rumah awk tu yg awk bengkak susu.. nanti dia ajar cara2 tuam yg betol

baby bwh 3bulan ke? kena rajin marmet sbelum bengkak,time breast penuh tu..jgn marmet sampai breast kempis pulak..cukup sekadar kurangkan penuh tu..

- mandi dengan air suam - buat urutan marmet

tuam