Assalamualaikum mcm mna nk hilangkn Demam..ank baru 8bulan..klau p hospital..ap tindakan doktor?

3 Balas

basahkan kepala baby dngn air suam. jgn letak towel basah sbb nnt jadi perangkap haba. lap2 badan baby dgn air suam jgk terutamanya bahagian pelipat mcm ketiak, leher...klau nk pkaikan baju, baju yg nipis2 saja. jgn selimut. sentiasa pantau suhu baby. klau suhu terlampau tinggi, terus ke klinik. suhu demam baby pon berbeza ikot bahagian mana kita ambil. suhu ketiak lain, suhu dahi lain, suhu mulut lain..sis gugel nnt sbagai panduan.

pengalaman sy,kne pantau ank setiap masa..jgn pkai kan ap2 kecuali pampers. rajin jelum bdn ank dgn air suam kuku jgn panas2.pg klinik utk dptkn rawatan n ubat..doc akn timbang untuk pastikan berat ank,untuk dberikan ubat. mndikan ank 3x sehari..cri suppliment untuk ank..untuk kuatkan antibody dia. mcm sy pkai baby mamz oil (habbatussaudah)

2y ago

oke" terima kasih

suhu anak awak tinggi tak. cecah 38° ke atas tak. kalau tinggi doctor akan pantau. kalau suhu terlalu tinggi doctor akan masok kn ubat bontot.

2y ago

sama2 awak☺️. semoga baby awak cpt sembuh