Hello saya nak tnya ni . Saya dah masuk 27week sakit mengeras dan sesak nafas tu biasa ka tu ?

6 Balas

hi, Sy pun start 26w mmg slalu perut keras.dlm sehari adalah dlm 4-5 Kali. tpi tk berturut.slalu jadi bila lepas mkn and minum air.sy sehari blh minum air 2.5-3 liter. so lepas minum je perut pasti mengeras.sy ada check doc, doc ckp normal mengeras sbb badan tgh training utk delivery nnt. tpi mengeras yg tk konsisten la.. kalau mengeras konsisten tu, cth mcm setiap 30 minit keras, tu kena check doc... sbb tkut contractions atau early delivery. sesak nafas pun mmg ada.. buat keje skit mcm sapu, mop, masak, tukar cadar, blh semput sgt.. sometimes tiba2 sesak nafas or mcm tk puas nafas.. tpi Sy check doc, and doc kata it's normal. tu utk Sy, so maybe awk blh check doc jgk kalau rse mengeras n sesak nafas tu mengganggu sgt. sbb lain badan lain rasa..

im 27w now, but so far takda rasa sakit mengeras and sesak nafas. kalau setakat krem on off sikit sikit tu biasa. tapi kalau kerap sakit mengeras tak normal. kena pergi hospital check

saya pun 27w skrg, susah nafas tu takde tapi mengah if mkn bnyk or jalan bnyk, mengeras pun so far tak ada..pergi hospital la check if kerap mengeras

saya start 25week memang sukar nak bernafas lagi² masa nak tido, Alhamdulillah setakat ni masalah lain²takde lagi

Kalau kerap better check. Takut bp problem. Kalau jadi lgi better ke klinik private cepat ya. Take care

Tak biasa. pantau kekerapan, jika kekerapan sekata tempohnya, terus ke hospital untuk pemeriksaan.