tips untuk mom yang baru besalin tapi air susu tak ada?? kesian baby isap puti g tapi air tak ada😭😭

5 Balas

hye ibu. jgn stress2 ya susu ibu awal2 ni mmg tk bnyak. sbb breast hasilkan susu melalui stimulation iaitu by isapan bayi & urutan. Keep jee urut breast ibu n offer susu. baby mmg isap sbb dia stimulate. nnti ibu akan rasa ngilu susu keluar. tu namanya ldr let down reflection. 1 lgi, susu awal2 ni sikit je sbb size perut baby pun kecik je. no stress2 ye. breast pun perlukan sokongan dri mindset ibu. kalau ibu happy, tk stress n always fikir susu tu ada, breast akan happy untuk produce susu. haa gitulah. boleh follow ig nadmasrom & bestmenyusu untuk belajar lebih dlm ilmu menyusu ni.

awal awal mmg kena banyakkan rangsangan dari mulut baby. cara lekapan kena betul. nanti susu akan keluar. kena tahu awal ni susu mmg tak byk sbb perut baby masih kecik. susu akan keluar ikut keperluan perut baby. try tgk fb ig tt nad masrom untuk belajar cara penyusuan

Hi sis . Sy baru bersalin hari pertama & kedua tkde susu . Selepas berurut n bg anak kerap susu alhamdullilah ada dahh

try buat urutan dan minum susu atau air byk2 sis

Sis cuba teh ni untuk boosterkan susu..