Hai mummys saya nk tanya anak saya baru 1year 3mons boleh tk dia mkan nasi

2 Balas

anak patut mula makan nasi dr umur 6m. kenapa kena tunggu 1y3m. dlm buku check up anak (kalau klinik kerajaan) pon ade panduan pemakanan anak dr umur 6m. cuma nye kena mula dr texture bubur, nasi lenyek dan seterusnya. kalau xpasti bila check up anak kena rajin tanya pada nurse/doc. anak mesti dilatih utk menyunyah wpon belum ade gigi. kalau terus bagi anak dlm bentuk bubur/ blend anak akan ade masalah utk menerima texture makanan laen dan masalah utk bertutur. byk2 kan membaca, app TAP ni pon byk info pasal pemakanan baby. atau mungkin nasi bukan makanan asas utk awak sekeluarga?

6m keatas dah digalakkan untuk bg makan dkt anak . Pls baca buku baby tu ye tq