Hi mommy,nk tanya now sy dah 26w6D selalu rasa gerakan baby but dari mlm tadi smpai skrng blom grk 😞

7 Balas

Saya pun dulu mcm tu. Masa dlm 26w nk dkt2 27w baby dari active tiba2 satu hari tu x rasa gerakkan dia . Tapi baby ada lh gerak sikit just x kuat and active mcm sebelumnya. Tapi so far alhamdulillah baby ok je kt dlm perut. Doc pun ckp selagi belum 28w tak perlu risau. 28w ni lh yg kena pantau gerakkan baby, tapi klau awak risau pergi je scan tngok keadaan baby

Awak makan or minum lps tu usap2 perut sembang2 dgn dia .. kdg2 tu dia tido atau pun penat . Saya masa 26 weeks pun pernah rasa cm tu saya nk tgu sampai esoknya klu x gerak mmg nk g klinik tp tgh nak tido baru gerak so lega sikit hati . Tp klu awak x sedap hati g klinik ye .

Kalau risau better pergi scan. Masa sy 26w ada jgk baby xgerak tp dia respons slow kick kalau tepuk perut. Kalau naluri awk rasa xsedap better pegi scan. Ada baca org ckp dia gerak tp kita xrasa sbb uri tu tutup dia. Uri tu mcm bantal la. Apa2 pun follow naluri awk

Dia mmg mcmtu sis. Ade hari dia tak aktif tapi akan bergerak slow. Mcm sy, 3 hari sebelom kena kira kicking, mmg slow.. pyh nk kira. Ni skrg bukan main aktif dah. Kalau risau sgt blh pegi scan. Jgn fikir bukan2..

Kalau puasa, dia gerak slow sis, saya 27+, saya kdg baring tu bru dia gerak, malam aktif je dia. kalau sis risau try g scan. Insyallah x ada ap

langsung tak rasa or sikit .maybe baby kecik kot..28 bru kena kira kan..tp if risauz pgi la check

tpi klu ikutkn 26w6d tu mmg dh rsa gerakn dia kuat.pg scan la sis