momies ada tak yg puase kalau 1st trimester ? kita risau laa

10 Balas

ikut kemampuan diri. macam saya tahun lepas, dapat tahu pregnant 9 hari sebelum raya. saya mampu tapi saya risaukan kandungan, jadi saya tak puasa sampai raya . risau sebab dah pernah keguguran, jadi takut kehilangan kali ke 2 . kalau risaukan diri sendiri, cuma perlu ganti puasa. kalau risaukan anak dalam kandungan, perlu ganti puasa dan bayar fidyah. macam saya , saya risaukan kandungan, jadi perlu ganti dan bayar fidyah rm4 x 9 hari

blh try puasa dulu sis. kalau rasa x tahan, pening ke mual ke terus berbuka. jangan x puasa dr awal. kalau pukul 10 dah rasa x larat blh terus berbuka. ibu yg ada risiko tidak digalakkan berpuasa. tp kalau yg ok blh je berpuasa. biasa kalau 1st tri ni kalau alahan teruk tu yg xle nk puasa. kalau dah xde alahan blh mkn mcm biasa blh makan waktu sahur dgn menu seimbang. jangan lupa minum air nabeez. inshaAllah tahan 😊

sy puase tp setakat mampu. bila dh sendawa, sy berbuke. hari 1&2 je sy mampu puase penuh. hari2 slps tu sy x kuat utk teruskn bila fikirkn sy ade alahan sikit. lg pn dulu pnh puase penuh mase alahan, kndungan 6bln je. terus bersalin x ckup bln. baby pn x survive. huhu.. xnk sejarah berulang. lg pn sy tahu setiap kali mengandung sy ad3 masalah. walaupn mslh yg berbeza. huhu..

Saya tak berpuasa , sebab saya cepat lapar lpastu kerap sngat muntah angin lpastu tk boleh panas2 cepat sngat datang pening prgi kk doc x sarankan brpuas kalau jdi mcm ni . Kalau mual2 . Risau kandungan kita sbab masih awal lgi .

Kalau risau dengan kandungan baik tak perlu puasa. Takut tengah puasa tambah lagi risau boleh jadi stress pulak. Kalau mampu puasa, cubalah berpuasa. Asalkan tahu kemampuan badan sendiri macam mana.

Sy pun 1st tri ni sis, nurse sarankan jangan puasa dulu. Sebab risaukan kandungan dan diri juga. Takpa, kita boleh qada dan bayar fidyah nanti. Paling penting take note tau date tak puasa.

1y ago

sama la macam saya, ibu saya x sarankan saya untuk berpuasa (sebulan) sebab risau kandungan at the same time kandungan dia pernah gugur dulu

Saya puasa sis dah 11 week ptutnya tapi scan itu hari baru 7 weeks alhamdulillah okay takde letih cuma mual mual sedikit je takmerbahaya

Sy tk puasa sbb bru 11w. Awal² nie bby byk perlu zat. Kita mmg boleh thn tp bby kt dlm tktw mcm mne, tkn nk kne repeat scan sejam skli kan.

1y ago

betul tu , kita mampu tapi risau ke baby . hm

sy baru 9week , risau ke janin sbb baru lagi kan 😅

1y ago

sama. sy ada kencing kotor n badan mmg dehydrated. sy sahur mcm biasa. tpi bila dh start muntah (biasanya pkl 10am), sy berbuka. makan sikit2 setiap 2 jam. Ambil bcomplex+ folic acid, iron multivitamin dpt kurangkan kerap muntah & rasa nak luruh jantung😂 lepas makan kena sandar.

hm itula . larat ja nak puasa tapi risau baby .