Hai mommy semua, sye masih kurang fhm cara mkn acid folid, mkn dari first trimester je ke?

12 Balas

Folic acid sebaiknya ambil dari b4 mengandung, means ambil waktu plan nak mengandung. Dan teruskan sampai bersalin. Klu tak ambil b4 mengandung, tahu ja mengandung terus mkn ja folic acid hari2, sebaiknya sampai bersalin, tapi paling penting for the first trimester

Hai. Sebaiknya makan dari sebelum hamil sampai nak bersalin. Kalau saya kadang hb turun masa pantang so nurse suruh teruskan makan folic acid. Makan sehari 1 biji tapi depends jenis yang mana.

makan bila dh planning nk pregnant, jgn skip. start dari pregnant sampai la bersalin, jgn skip makan. penting tuuu...pas bersalin pun doktor bg lg folic asid.

𝒎𝒌𝒏𝒏 𝒔𝒎𝒑𝒂𝒊 𝒏𝒌 𝒅𝒌𝒕 𝒃𝒆𝒓𝒂𝒏𝒂𝒌 𝒂𝒄𝒊𝒅 𝒇𝒐𝒍𝒊𝒄 𝒕𝒖 𝒑𝒏𝒕𝒈

saya makan folic acid dari awal kehamilan hingga habis pantang. jika merancang untuk hamil, saya makan folic acid sebulan sebelum mengandung.

kalau awal2 doc bgi folik asid makan je hari2.. kalau doc tukar bgi obimin.. boleh stop dh folik asid.. makan obimin je..

2y ago

Okay note , kak terima kasih

Sebenarnya digalakkan makan folic acid 4 bulan sebelum cuba utk hamil & berterusan sehingga bayi lahir.

lepas bersalin pon saya makan sis 😂 sebab dia bagus untuk badan dan hormon. disamping menambah darah

Atau kena mkn dari first trimester sampai nk bersalin?

2y ago

Mkn folic acid yg doktor bagi tu smpi branak & lepas branak pun bole ja mkn. .sbb utk ibu mnyusu juga...sya pernah lupa2 makan ubat New Obimin tu masa trimester 2...baby sya kecil dr minggu yg spatutnya...lps tu dah takut skrg hari2 makan...syukur baby membesar dgn baik & ikut dah minggu yg betul...jgn malas2 makan ubat...ubat tu bgus sbb dah ckup smua keperluan ibu mangandung dlm tu...

sis dah gi klinik ka atau beli sendiri tu acid folic

2y ago

Sye dh bukak buku pink, ubat tu doc yg kasi kat klinik