Sdh sebulan ajar anak cuba utk mkn, tp dia tetap menolak.. bby baru genap 7 bulan ini hari.

4 Balas

Ank sy mcm ni smp 8bulan, rupanya tumbuh gigi baru, 8bulan dh x nk yg lembik2 dah. Dia nk mkn ns lembut, nk mkn sendiri. Dia pegang la sendiri walaupun byk jatuh dr masuk mulut. Sambil2 tu dia leka sy suapkan sikit.. 1 tahun 2 bulan dia dah pandai pakai sudu. Trick lain, ank sy suka dinosour. Sy ajak la dinosour mkn sekali baru la dia makan

awk bagi makan apa? semua dia tolak ke? cuba makan benda rangup depan dia dan kunyah².. baby tgok org makan biasanye dia akan teliur nak makan jugak. 😅 try bagi mcm² texture, maybe baby awk tak suka lembik² bubur dia nak makanan yg kasar² ke yg tak blend.. try la dlu.

Sy kurang pasti. tapi Sy bg anak makan makanan yg pelbagai. maksudnya protein tu tuka tuka selepas try Dua hari utk protein yg sama. Sy notice, anak lebih suka makan ikan berbanding ayam. nanti baru nak try seafood pulak.

cuba pelbagaikan.. anak sy setahun lebih.. pun sama.. klau dia bt x mo mkn mmang x mo mkn sungguhlh.. 🥴sabor jelah.. dia bt lari plk muka dia😆