Macam mana nak ajar anak berhenti pakai pempas???yg lebih berkesan

#firstbaby caraajarankberhentipakaipempas

3 Balas

bg je ank xpkai pampers dulu. pstu tiap stgh jam tnya dia nak kncg or x. xpon sejam skli bwk dia ke toilet sruh dia kncg. saya buat cmtu dalam smggu 2 gitu la. tp kdg2 de gk terlepas kncg merata sbb dy xtahan sgt. 2 mggu pertama la trok ckit. nt msuk mggu ke3 ok da semua. dia da biasa, nk kncg je bgtau..cm skrg ank saya buat semua cuci sndri. kecuali berak la kne perati. tp kalo basuh berak saya just pancut air anak gosok sndri ngn tgn dy. nt kita tgk bersih or x. x bersih kita sruh dy gosok lg. ank saya 3y6m

anak saya haritu 2 tahun lebih kot start tak pakai pampers.. skang 3 tahun lebih tpi skang die pakai waktu malam je.. dulu ajar, tak pakaikan pampers dulu then banyak kali dia terkencing dalam seluar tapi dalam pada mse sama byk kali pesan kat dia utk bagitahu kalau nak kencing, pergi tandas.. lama2 die da biasa and ikut.. permulaan je struggle sikit

bg je anak xpakai pampers..tiap stgh jam bawak dia ke toilet