First time mom

First time mom here betul ke during pregnancy kita tak boleh pakai mekap including lipstick? Any advice? #firstmom #SeriusTanya #bantujawab

11 Balas

Depends on brands. Tak mengandung/mengandung, product yg kita gunakan amat penting ya. Jauhkan la pakai produk timbang kilo. Biarlah spend duit sikit asalkan selamat. Boleh je makeup during pregnancy but make sure produk yg digunakan tu selamat. If you pakai products yg dekat Sephora tu, insyaALLAH okay je ❤️

teringat time sye preggy dlu.. xpakai gincu .. MMG pakai limpbalm n bedak tabur je bile keluar.. hehee mse tu ape org ckp xbaik untuk baby..semua sye ikut nenas durian kambing makanan pedas sye pun ikut xmkn... first mum Kan😅 tp lepas install app the Asian parent Ni Banyak info ape kite Leh Makan time preggy 🤗

ok je kebanyakan mekap skrg selamat je, beli kat watsons/guardian.. jgn la pulak beli mekap sebarangan risau juga kn.. sy dr first trimester x pernah x mekap bila keluar, dduk rumah pun calit bedak lipstik n kening biar x pucat heheh alhamdulillah ok je dh 7bln skrg

Tgk ats bhn2 jgk…sy sjk tau pregnt mmg xmrkap sgt..just pkai liptint/lipice…tp klau nk pi knduri mjlis tu pkai jgk bedak nipis2..bile hujung2 nk due ni bru berani nk pkai mekap heavy include foundation cream apa semua…boleh je pkai sekali sekala

Boleh, cuma kena pastikan ingredients makeup selamat untuk mak & kandungan. Bukan makeup saja, skincare & anything yang kita apply pada kulit pun sama. Kalau boleh cari yang nature based 😁

Melaram je lah kak …. Pakai makeup jgn biar muka tu pucat ….. laki pon x selra nak tgok nnti …. Dh la badan kita dh besar …. Muka lak pucat …. Fikir2 lah ….

boleh pakai cuma ada ingredient yang mom tak boleh pakai. kena google mcm saliclic acid dkt pencuci muka atau makeup remover, toner serum

bukan x boleh pkai tpi kene tengok kandungan dia tpi klau nk selamat x pyh pkai langsung make up or sunscreen

1w ago

sunscreen pakai yg fizikal sunscreen sis. tu selamat. jgn pakai chemical sunscreen pulak ye

tk pregnant pun tkleh mekap utk keluar kalau muslim

boleh je pakai cuma kena tgk bahan