Sakit Contraction Macam Mana ?

First mom so confuse sakit contraction ni sebenarnya macam mana ? Sakit mcm sengugut tapi lebih teruk atau sakit perut mengeras ? Risau diri tak perasan tgh contraction yg kerap #36week2day

6 Balas

bila baby mengeras tu.. tu salah satu kontraksi. skli dgn rsa sakit mcm senggugut. saya hri tu .baby dh bnyak hari mengeras tpi saya x tahu kata tu contraction sbb org ckp kalau mengeras sakit. tpi sya xsakit. sengugut x rsa pulak time mcm tu. selang smggu mcm tu, saya bersalin. time tgh tggu bukaan tu, mmg rsa la senggugut tu. baby mengeras then sengugut pon rsa skali. mcm tu la

1y ago

tanda xlama dah tu sis ...

nnti bila btol2 dh contraction, baru tahu mcm mana. Xdenya tak perasan contraction kerap. Sebab mmg akn sakit sgt2.. tahap kesakitan 10/10. Kalau sy, dia rasa mcm senggugut tp lg sakit dr senggugut, rasa lebih di bahagian pinggang & belakang.

Contraction nak beranak ni mula2 rasa macam period pain, kekerapan dia makan lama makin kerap dari 10 min, turun 5 min, 2 min. Makin kerap makin sakit sampai tak boleh nak control nafas. Masa tu boleh standby nak beranak dah.

dua dua tu contraction sis. kalau Braxton Hicks, dia datang kejap kejap je. kalau betul nak bersalin, dia kerap contoh 10 minit sekali, tiap kali sakit tu lama macam 10 saat lebih kurang.

dia sakit area semua kwsn perut tangkap ke punggung sekali. mcm saya kkerapan sakit setiap 15 mnt. lpstu 5 mnt sekali sakit lg, baru pegi hospital

dia macam sakit pinggang sekejap2 nk explain pun payah tapi boleh kira mcm senggugut juga tapi version extreme sikit 😅