Assalamualaikum semua ibu ibu Usia 6 minggu asyik nk mkn meggi je☹️tak berbahaya kh untuk c bayi

6 Balas

Saya dari awal pregnant sampai 15w kerap makan maggi sebab kekurangan duit. Alhamdulillah masa details scan takde apa masalah pun. Doktor puji macammacam lagi. Cuma maggi ni masin, tak elok dan ada beberapa keburukan lain juga. Kalau kita tak pregnant pun memang asalnya maggi tetap tak elok untuk kita. Macam biasa, makan apapun dalam kuantiti banyak dan kerap tak elok sebenarnya. Jadi lebih baik kawal. Saya kalau diberi pilihan, saya taknak makan maggi selalu. Jadi awak buat pilihan dengan betul ya. Kalau teringin sangat, satu dua suap dah memadai, lebihkan air supaya kurang masin. Selagi boleh kawal teringin tu, elakkan lah makan. Semoga dipermudahkan segala urusan awak 🌼

2y ago

terima kasih sis Inshaa Allah akan di usahakan

saya rasa takda apa masalah awak , sebab misi cakap trimester pertama baby kurang memerlukan khasiat sebab masih kecil kan .. saya masa alahan tak boleh nak makan nasi dan lauk2 saya hari2 makan maggie tapi pastikan maggie tuh ada makan seimbang campur sayur ka apa2 lah .. saya first trimester selalu makan maggie , bihun , roti atau buah2 sebab tekak takleh terima nak makan nasi dengan lauk2 .. sekarang dah 15w barulah rasa nak makan lauk2 dengan nasi ..

2y ago

MMG btl... semua tk blh masuk .kecuali buah dan meggi...apa2 pn terima kasih

samala sy pun first trimester suka btul makan maggi, x tenang klu x makan.. scan baby sihat2 je..but jan makan maggi kosong x cmpur apa2, klu bole cmpur ngan sayur2 , ikan/daging/isi ayam tiap klu kali rsa nak makan maggi...

Tak elok sis. Banyakkan makan makanan berkhasiat. Seperti sayuran hijau dan buah buahan. Selain tu, amalkan diet tinggi zat besi dan kalsium untuk perkembangan bayi yg sihat

biar lepas teringin jer sis sbb manggi takde khasiat langsung kt baby dan maknya.elok lepas makan maggi makan buah2 bnyak dan air yg cukup vit kk bg jangan tinggal

2y ago

oh ..terima kasih ya sis

x brp elok sis.. 1st trimester x digalakkan lg untuk mkn maggi.. nt dh 2nd trimester mknlh tp x blh bnyk sgt dan jgn kerap sgt mkn sebulan skli blh..