potty training...

Dulu anak2 buah semua mak sy ajar anak2 dorg cara membuang....skrg sy duduk sendiri jauh dr mak...so kne ajar anak...pengalaman yg seronok jgk tp sy x tau mcm mana nak stat...anak da 3y...nak tanya..mommy semua ajar mcm mana ye...sy pn x pasti dia da ready or belum sbb dia speech delay...umo 2y lebih br dpt perkataan ..ni pn paling pandai dia gabung ayat pn wash your hand...tlg ye bg tunjuk ajar kt sy...tq

5 Balas

Kalau saya dulu ajar 2 jam sekali masuk toilet kencing atau berak. Walaupun dia taknak. And masa saya kencing , saya akan bawak dia and sentiasa cakap lah . “Kencing dalam toilet, berak dalam toilet” and saya ada lah buat cara kotor sikit, saya cakap ada ulat dalam pampers tak boleh pakai. Time tu mmg dia geli ulat, saya tunjuk sekali video ulat. Time tu umur 3 tahun. So far berjaya lah, tp biasa ye terkencing and terberak dlm seluar. Selalu explain dan banyak bersabar je. Insyallah dalam sebulan dia pandai. Cuma bulan pertama siang jela tak pakai. Malam masih pakai. Dah pandai baru ajar untuk malam pula

Mcm sy anak 1st sy ajar die nak masuk ke 4 tahun bru die xpakai pampers sbb kadng2 die ckp pun kita tak fhm lg kan..lama2 die pandai kita ckp kecing dkt toilet abg dh besar nnti lama2 die fhm.. sy pun tgh potty train 2nd anak 3 tahun 4bulan ckp pndai tp still kencing dkt lantai.. lama2 die tahu sendiri still kecik kg kalau 3 tahun ni

4y ago

Bln dpn dia masok 3y..kencing pass...dia tau dh nk kencing tandas...tp berak sggop tahan dia berak 3 4 pagi dlm pampers..x tau mcm mana nk ajar dia berak siang...

Saya ajar anak saya yg sulung tu lelaki so saya bawa g tandas dia cangkung je dia buang air. Tapi anak yang nombor dua perempuan itu yang payah sikit nak ajar betapa kali train dia tapi x nak juga buang air kat tandas tapi saya x give up teruskan usaha sampailah umur dia 4 tahun baru boleh buang air kat tandas.

Macam saya dulu biasakan bawa dia ke tandas berteman dan kerap tanya supaya tak basah sofa/carpet tuu 😂

Xpe sis slow2 lama2 di pandai