Kalau bertangas tu sebenarnya sesuai waktu bila? Klu awl², tak cpt putus ke benang?

Dulu anak 1st tak pernah bertangas just mandi air serum.. 2nd baby ni mcm nk beli alat bertangas/sitz bath dkt shopee tu sbb dah 36w ni mcm ade buasir plak.. Org kata elok sitz bath boleh pkai dlm pantang terus.. Tapi kan nk tnya awl² dlm mgu pertama tu dah bole sitz bath ke? Risau benang bawah cpt lerai klu luka belum sembuh.. Lps tu kan awl2 masih heavy nifas. Kalau dlm 10min sitz bath tu drh x kuar balik ke? Guna air garam suam je boleh kan, atau guna air mandian serum tu..

2 Balas

sy ada baca seller ni tulis dekat description, bertangas sesuai time luka dah kering. seeloknya lepas 44 hari berpantang. bukan time awal2 tu. kalau org tu tak prgnnt bole la nak bertangas sebab tkde luka apa, cuma nak cuci dalaman faraj. sy pun ade beli tpi beli yg daun herba dalam uncang dengan garam himalaya. lepas luka dan darah kering baru pakai. itu yg sybbaca la . kalau ada yg lebih berpengalaman nk share boleh jugak shre. sy first mom.

sis beli set bertangas fatimah sitz bath tu ke? sis tanya seller dia.