Please help!!

Hi nk tanya, boleh ke kita buat sitz bath guna air garam ketika hamil ni? Nk kecutkan buasir. Sy pregnant 7 bulan#firstmom

5 Balas

Yes ibu boleh guna sitz bath during pregnancy utk kecutkan or hilangkan hemorrhoid. For sitz bath, ibu perlu buat beberapa kali dlm sehari atleast 3 to 4 times for 10 minutes. Ibu boleh juga guna cold compress for immediate relief, boleh try check out kat pharmacy. Bila sejuk, ia lagi cepat kecutkan buasir and x sakit. Normally hemorrhoids akan hilang sendiri lepas bersalin tapi to take extra precautions ibu kena makan banyak makanan berfiber and brown breads so senang nak membuang and cepat sembuh juga. Ibu perlu elakkan fast food and cheese or fried food. Kalau lepas try semua ni, still not okay ibu better jumpa doctor for immediate medication, most probably doctor akan bagi ubat cream and other pain relief.

2y ago

Terima kasih 👍🌻

Boleh je sis. Doc pun ada suruh saya buat sitz bath sbb saya ada masalah keputihan. Sekarang tengah pregnant 9months. Not sure if it works for buasir tapi sis boleh cuba

Sy buat berendam utk miss v yg kputihan dgn air suam garam cuka masa kndungan msuk 7bulan. Doc sarankan utk kputihan. Nnti p klnik tnya dgn doc atau nurse kamu

saya tau yg tu utk masalah vagina/ discharge. buat dlm 1 ke 2 minit. yg buasir tak tahu lg ni.. nak follow.. nk tau komen lain.

buasir not sure..bole tanya doktor dlu