nak tumpang luahkn perasaan?

Due period spatutnye 3/1 ary tu tp x period...start Dr hjg bln lps memang sakit pinggang ngn perut yg x boleh bwak bincang?.....ary2 suami tnye 'syg da period' Sy jwb 'blom' Suami ary2 ckp ' ade baby dlm prot syg ni' Sy diam sbb xnk ltk hrpn terlalu tnggi Smpai la lewat period yg ke 15 hari...keluar cri brg dapur sikit...suami ajak g farmasi sy tnye dy' knp b demam ke' sbb dy mmng jenis susah nk g klinik...Dy mmng bli Panadol kt farmasi...Dy jwb 'x ,b nk cri sstu'...sy pon buat xtwu jla...rupanye dy beli PREGNANCY TEST sumpah mse ni sy nak nangis?...sy ckp ngn dy'lau xde mcm mne?' ...Dy ckp 'lau xde xpe la blom rzeki lg,bley cbe lg kn syg?(sambil senyum).....da keesokan harinya sy PERIOD?...suami da g kje sy bgtwu dy..'xpe nnty cbe lg ok'itu jwpn dy?lps bg twu dy ade cll sy tp sy x jwb sbb takot...sy risau balik kje dy badmood ke ape...tp Allah maha penyayang dy balik kje dlm keadaan penuh senyuman? msok2 rumah ckp 'sokey syg, kite cbe lg ye(ambil cium dahi sy ? sikit airmata dy pon xtrun mgkin dy xnk tnjuk sbb Lau dy nangis sy lg laaa banjir ,sy ttp nangis jugak?).. Alhamdulillah suami sngt memahami...Doakan sy dan suami dpt merasakan saat2 indah mcm awak2 semua ye...Amin

nak tumpang luahkn perasaan?
143 Balas

saya bukan nak kata lebih2 tp cuba tukar cara mindset kita dari perkataan awak 'kalau takde mcm mana?' ke 'in shaa allah sayang buat test,apa2 keputusan kita redha ,jika ada rezeki allah nak bagi alhamdulillah ' .. sbb ayat2 yg keluar dr mulut kita main peranan dan satu doa. percaya qada dan qadar allah. allah mungkin nak beri rezeki tp bergantung cara kita juga. sy bukan memandai nasihat tp suami sy ajar tukar cara mindset ni .

Kes sis sama macam saya, suami tahu waktu saya period dia selalu buka apps tengok, kadang tanya. Bila di minta sya buat test saya elak sebab takut mengharap tapi tak de. Tapi last2 buat juga dan positive. Malang nya, berita gembir tu tak lama. Saya keguguran lepas 3 minggu. Waktu tu kandungan 9week. Kami pjj. Nak bagitahu berita sedih tu nangis tak henti2. Tapi bila suami tahu dia sabar je. Dia ok, tak pe nanti cuba lagi 😭😭

Semoga Allah mudahkan untuk sis & suami ada zuriat nanti. Ya Allah permudahkanlah ibu2 yg masih belum dikurniakan cahaya mata dari rahimnya sendiri, titipkanlah zuriat yg soleh & solehah. Mudahkanlah juga urusan ibu2 yg sedang hamil & bertarung nyawa melahirkan anak sekarang ini. Aaamiinn. Btw jangan stress2 ye sis. Stress tu boleh menganggu kesihatan kita automatik tahap kesuburan pon. 😘💖 Doa banyak2 jangan putus asa.

4y ago

Amin

Sis..jgn kecewa . Selagi sis period..means sis subur dan boleh pregnant.cycle ni jaga makan..jgn lasak ². Lpas clear period. Sis solat ..amalkan *ya khaliq ya bari' ya nusawwir* ketika sujud..dan selesai je tahiyat akhir. doa. Usap la perut sis..then masa lepas bersama suami pon. Buat smpai terlelap. In shaa allah kuat yee.❤ jgn down..jgn stress². Yakin . Allah sebaik perancang.

Semoga sis cepat2 dpt bby.. usha jgn putus asa... husbnd sis mcm husbnd sy la... stiap bln lju ja dia soh check... alhmdulillah lpas 7 bln kawen lekat... semggu sblum thu tu dia yg mabuk.. munth2 bagai... tp x fkir ap pon mase tu.. lpastu sje2 cek sbb mmg xnk ltk hrapn dh tngok naik 2 line... dia punye senyum blik kje tu... alahaiii bebunge hti nie. Jngn putus ada bnykkn berdoa☺

4y ago

Amin

bnyk2 bersabar dan berdoa ye sis..n jgn pernah berhenti honeymoon try je smpai dpt itulah sy buat dgn suami sy dulu 4 tahun mnggu alhamdulillah skg tgah berpantang anak pertamaa..anugerah yg tak terhingga lg satu sy terharu sgt bila suami teman dlm labor room haritu sy nangis melayan contraction suami pun ikut nangis..semoga sis akan lalui saat itu tahun ni aminnn

4y ago

Amin

Sabar ya. Sy doakan awak dn suami dkurnia zuriat. Sy 16bulan baru berjaya. Mental juga nk mgadap org2. Sy guna apps my calendar utk track period/ovulation. Tiap2 bulan juga sy guna opk bila date ovulation, opk double line wajib bsama suami. Sy pernah give up test opk semua. Rezki Allah tak kan cepat atau lambat. Allah maha mengetahui. Smoga awak dan suami berjaya🤗

4y ago

Amin

Sama lh gak saya aritu , bila lewat period 3,4 hari ckp dgn husband blum period dan husband selalu usap perut smbil ckp 'syg pregant' tp sy ckp x mungkin n esok lusa mmg period .. Tp Alhamdulillah skrg sy da pregant 21weeks. InshaAllah ada rezeki sis nnti ,jangan terlalu bersedih sgt percaya pada rezeki setiap org berlainan antara cepat ataupun lmbat ..

4y ago

Sama sis suami selalu kata awak mengandung,last2 masin mlut dy ..esok dh nak masuk 21w

Xpe sis kene sabar..saya tunggu juga 5tahun tapi Allah baru bagi saya merasa pada tahun ni.. insyallah due date dijangkakan pada bulan anniversary saya yang ke 6tahun..lambat atau cepat pasti Allah kabulkan..perancangan Allah tu hebat sis...sis sabar pasti ada hikmah disebalik sabar sis tu...rezeki lain Allah aturkan dulu... insyaallah aminnnn

Tahun pertama kahwin, periof on off, 6 bulan sekali ade kot. Igtkan mengndung. Setiap bulan cek upt, negatif je. Thun kedua, dh hujung tahun ttbe period teruk. Dr pinggang ke kaki rse sejuk je. Pggang sakit. Xboleh gerk lgsung. Tp alhamdulillah, bulan 6 tahun lepas sy lekat. Skrg dh 36 mggu. Insya-Allah ade rezeki nnt. Cepat atau lmbat je.

4y ago

Eh, slah. Hahaha. Due 15 feb. Spttnye bulan 5 la kan. Hehehe. Xperasan pulak.