first time beranak

Due date saya 29/7, skrg dh masuk 33minggu.. persiapan nk smbut baby kbnyakan msih ad yg kurang, risau pulak sbb rmai mommies due awal drpd tarikh sbnr, so risau xsmpat beli brg baby tup2 perut dh meletup dulu. Yg paling leceh skrg klau nk mkan apa2 cpat je rasa kenyang dn amik masa lama nk lapar semula. Pdahal selera makan sntiasa ada, mmng kbiasaan mcm tu ke mommies?

6 Balas

saya pun due bulan 7 tapi sebab GDM nurse bagitau kena serah diri awal 38 week nanti. barang baby & berpantang tengah beli lagi sikit sikit & packing 😁. sama la risau meletup awal tapi sebelum ni taktau nak beli apa sebab anak 1st. last minute ni baru beli & terus packing yang mana ada. tinggal sikit ja lagi belum masukkan. bab selera makan saya sentiasa lapar pula. makan macam tak kenyang tapi nak makan banyak takut nanti gula naik pula.

2y ago

haha itu lah. masa belum detect GDM ok ja saya ni makan biasa ja tapi lepas detect bukan main selera. siang malm asyik nak mengunyah 😅

Due kita nak dkt , sy 31/7.. Tp selera makan tinggi, lepas 2 jam je lapar walaupun dh makan nasik nak mengunyah je kerja. Pastu nak manis2, kalau awal dulu nak masam2 je. Baby pun dah 2kg nak masuk 33 weeks. Yang penting barang2 basic je dulu dan barang hospital. Skrg tgh beli barang2 pantang je belum setel lg part tu. Confinement lady dh ambik utk 30 hari, sy pantang sorg2 jd perlukan org tolong urut dan masak.

Due kite beza sehari jee . Sy 30/7 🤣 barang baby alhamdulillah dah settle tgah 7 bulan . Excited baby first , checklist hosp pun dah settle . Semalam beg hosp untuk ibu n anak dah letak siap2 dalam kerete . Risau anytime boleh beranak . Moga dipermudahkan segala urusan para ibu nak bersalin nanti . Amin 🤲🏻

2y ago

Hahahah . Jangan begitu sis . Takut tetibe nak beranak tak kalut cari barang . Pesan kat husb prepare brg dy jugak nak kene tidur luar wad standby 🤣 maklum laa skrg hosp bukan boleh teman lagi 😩

takpe saya 32w baru start beli brg baby padahal anak first 😂 sempat je. beli yg basic dulu utk barangan kat rumah masa pantang. stroller ke apa semua tu nnt boleh cari. jd cepat kenyang tu sbb rahim dah menekan perut. nnt dah masuk 35-36 kalau baby dah masuk laluan, akan jd ok sikit sbb ruang kat perut dah menurun

Saya due 27/7 ... ad tak yang makan lpas tu rasa macm nk muntah .... mcm makanan tu dkt dada je

2y ago

Iye betul tu... walaupun da berjam jam makan

Untuk rujukan