Menunggu Hari

Due 16/5, ada gdm tapi masih belum ada tanda. Boleh kongsi tips untuk cepatkan bukaan. Saya takut kena induce :(

9 Balas

Kita sama due date.. Tp bby dah selamat keluar 7/5 barunii.., 😂 awal2 ada tanda turun darah sikit.. Pergi hosp ada bukaan 1cm.. Esoknyaa mkin kerap sakit check dah 2-3cm.. Terus admit... Masuk hosp 4hari baru ade bukaan 3-4cm.. Tolak ke LB doc tlg pecahkan ketuban.. Lepastu induce ubat 2x pkul 1.30 ptg.. Bby kluar 8.30mlm.. Jalan lmbat bukak walaupun induce.. 😩 3x mintak czer xlepas sbb xtahan sgt sakitnyaa.. Lagi2 ank pertama xde pengalaman.. 😂 Lepas kluar seketul ank solehah terus rasa legaa.. Syukur walaupun kena vacuum asalkan anak selamat.. Vacuum sbb dlm vagina sy ada satu lengkung mcm tulang yg menyebabkan servik xboleh turun habis dan bby susah keluar.. Terpaksa vacuum nk selamatkan bby.. Mase tuu bby dah drop.. Doc letak kejap atas dada terus tolak bby ke NICU utk on oksigen.. Alhamdulillah on oksigen 1hari jee.. Lepastu bby dh boleh bernafas sendiri.. Syukur Alhamdulillahh.. Selepas 2x miscarriage 1x ectopic.. Allah hadirkan anak solehah utk kami.. Moga dipermudahkan urusan sis.. Tkpe sis.. Kadang induce nii utk kebaikan kita n bby jugakk.. Itu laa pengorbanan utk dptkan anak pertama sy.. Sy cerita bkn utk tkutkan awak.. Ade jee yg kena induce tp xde rasa sakit.. Tau2 dah dgr bby nangis.. Time sy bersalin ade sorg kakak kena induce jgk.. Tp dia rilex jee.. Tau2 doc dgr bby dia dah nangiss.. Selamat bersalin.. Lain org lain bukaannyaa lain jgk rasanyaa.. InShaAllah moga Allah permudahkan urusan bersalin sis, kurang sakit dan smooth jee bby kluar..

1y ago

Saya masih belum bersalin. Tapi da induce belon. Masih bukaan lambat. Kejap dr cakap 4cm, kejap 3cm. Terima kasih kata kata sis. Betul yang penting anak yang ditunggu keluar dengan selamat dan sihat. Alhamdulillah tahniah sis.

banyak2 kan berjalan. i due 15/5 tp kne serah diri 1/5.. tk sempat sampai 1/5, 27/4 jmpe dr untuk check up skali dah bukak 3cm hahahahaha. hari sebelum tu sempat berjalan satu mytown dgn husby.. ingat lepas check up nk tgok wayang pulak.. hmm tros kne admit petang tu jugak beranak 🤣and alhamdulillah tk perlu induce tpi kne czer sbb i pn gdm so baby a bit big compare tu normal babies yg momma dia tkde gdm.

1y ago

3.42kg. berat baby i normal but bcause kepala and perut baby besar sikit daripada umur dia.. so Dr give me a choice untuk czer or normal. If normal, Dr dh bgithu siap2 the risks will affect his spine and some other things. The safest way is czer.

Kita sama due date.. baby masih srnok dlm perut.. tp saya 15.5 da kene serah diri .. saye pun da cube mcm2 exercise… pujuk… bersame.. Tp tetap xde tanda2.. mengeras2 pun jarang2. Tp baby aktive mcm biase… 🥲

1y ago

saya pon 14hb serah diri dah ni hmm

saya ada mengeras berserta sakit di bahagian ari-ari..itu tanda atau bukan yer kadang confius😔😔semakin dekat due ni

Banyakkan berjalan, macam saya buat senaman jalan 40minit baru start rasa mengeras kejap kejap. Esok terus bersalin

- bersama dgn suami - buat senaman2 yg boleh bantu cepatkan bukaan - doa banyak2

Due harini tapi baby selesa lg dlm perut.

Tak perlu takut. Kdg2 induce tu yang terbaik. :)

due 17/5 tpi msih bukaan belum ade lagi ,

1y ago

same la ngan sya , baby msih seronok dlm perut hehe due pun 17/5 tpi nurse kate tak boleh lebih dri 17/5 , maybe saya kena induce