Knp ya saya bbrp harini dh tak makan goreng2, asam2, minum susu, pedas tp angin dlm badan masih ada?

Dr kata saya ada gastrik dan perut sensitif sbb tu sy tak boleh mkn semua tu utk pulihkan balik perut dan penghadaman saya …sy dah stop juga minum yogurt hanya makan probiotik serbuk…kalau ada sesiapa ada tips lain mohon share ya🥺sy punya selera makan pun hilang ..saya penat jugak asal berak je cirit dan kerap sendawa..kesian jugak kat bby dlm perut..#firstmom #ingintahu #bantusharing

3 Balas

sy 1st time mengandung pun badan angin teruk dan cpt sgt gastrik. tak boleh lapar kejap walau 5 minit. doktor kata angin semua tu normal sbb hormon kita berubah bila mengandung. sis elakkan je semua makanan yg buat angin dan gastrik. org kata minum la air halia, air kunyit apa segala cara utk buang angin pun pada sy tak jalan dan buat angin lg bertambah teruk + sejenis susah nak kentut bila perut berangin.

memang akan ambil masa untuk pulihkan perut tu sis. lagi2 bila preggy ni penghadaman kita slow down, tu yang buat gastrik makin teruk. banyakkan minum air suam ya. kalau boleh ambil vit C untuk kurangkan radang dalam badan.

3mo ago

btul ckp mummy..penghadaman kita jd slow.so amalkan mnum air suam..lepas bgn tido or nk mkn