Cara hadapi cyst ketika hamil?

Doktor dah mengesahkan saya ada cyst di rahim sebelah kiri. Apa yang boleh dan tidak boleh saya makan? Apa risiko cyst pada kandungan?

1 Balas

sma mcm sy sis.. msa sblm preg sy ada cyst sbesar 5cm, sy jga mkn..jd tkot nk mkn mcm2 rsau cyst tu tmbh mbesar. mcm dging merah, mknan proses, soya,klo bole elakkan.. sis bole google byk lgi bda yg xbole dimakan. t'bca jgk ada cyst sush nk preg.. 2bulan lpas tu period sy xdtg dh.. sy ingtkn sbb cyst period jd xok. bila mual2, xslera nk mkn. sy google ada jgk tnda2 sbb cyst tu jd mcm tu. smpi dh fkir mcm2 dh psal cyst ni smpi muntah2, sy pgi scan tgok Alhamdulillah.. ada kantung & dh nampak bby 9weeks.. cyst sy pn dh mgecut jd 2.9cm je. pgi kk scan lgi dh xnmpk cyst tu. dktr kta repeat scan 18weeks nk tgk cyst tu msh ada atau x. mudah2an dh xdela.. dktr kta klo cyst tu ikot sma mbesar dgn bby akn ada risiko pd bby.. sis bole google mknan yg bole mgecutkan cyst, sis bole amalkn. smoga dpermudahkan..