Jaundice/Kuning

Doctor ada cakap, nak hilangkan kuning tak perlu pun jemur baby kat bawah matahari pagi. Tapi org dulu2 kata benda tu bagus. Apa kata anda?

14 Balas

sebenarnya begini..cahaya matahari pada waktu bermula terbit hingga 10pagi mmg mengandungi vitamin D semulajadi..mmbuatkan baby berpeluh dan tidak akan tidur..bila baby tidak tidur dia akan menyusu..bila menyusu percernaan dia akn baik dan perlu tahu kuning tersebut keluar melalu najis,air kencing dan jugak peluh bayi..sebab tu ibu digalakan mengendong bayi menghadap matahari terbit selama 15 atau 20 minit setelah 2 atau 3 hari berpantang..elok utk ibu juga boleh berpeluh..

Dulu cuaca lain,sekarang dah lain. Dulu2 tak banyak kenderaan,peti sejuk dsb yg mengandungi karbon monoksida yg sebabkan lapisan ozon menipis. Sebab tu jemur baby utk hilangkan jaundis tak relevan zaman sekarang. Dulu2 lapisan ozon masi tebal,ada tapisan sinar uv sebelum terkena kulit. Sebab tu doc bagitau sis mcm tu

Betul kata doktor dulu lain xde pencemaran skrg lain penuh dgn pelbagai asap dan partikal habuk yg tercemar dalam asap..kalau sapa2 ada alat mcm kt hospital utk baby kuning boleh tumpangkan baby utk hilangkan masalah jaundis..kalau xde keep breastfeed dan atau bg baby minum susu agr kerap poopoo

mitos tue smua.. Bak kata dr imelda jgn percaya tu smua. Bagi je baby direct bf dr mummy dia, inn shaa allah. Atau cr ubat kuning baby tuk mandi di kedai ubat cina. Jaundice baby x sama ngan smua baby lain, ikut darah baby jgak. Saya doakan baby cepat sembuh yer.

xyah laa.. kesian bby tu kepanasan nnti.. sy cuma beli di farmasi cina, 'bunga cina mati' . dpt dlm paket mcm uncang teh ja.. rendam uncang dlm air panas, bg bby mndi dlm rendaman air tu suam².. sy buat cm tu sehari skali.. alhamdulillah kuning kurang..

bykkan bgi susu badan.. nnt kuning cepat turun.. xpayah jemur bagai pn.. kalau ibu ckp susu xde, kerapkan bgi.. pengeluaran akan ada bila ada hisapan.. kalau kata susu sikit pulak, susu badan permulaan 4-5 hari mmg sikit sbb perut baby pn kecik saja..

4y ago

betul....i setuju...hihi

selalu bagi susu pada baby supaya dia kerap berak..bila dia kerap berak kuning pun makin turun.. tips dari JM dkt kg saya, dia suruh kita selang susu badan n susu formula.. bila kuning dah tak ada blh la fully bf jika tanak bgi baby susu formula

Sy just susu kan badan... X makan benda2 yg panas hangat mcm black paper....syur air sawi lada hitam...pastumandi kan ngn air ramasan daun kuchai aje.... X ade nk jemur2.....hangus ank nanti....cuaca skrg mcm mana....

Masa ank sye dlm hospital , mak sye just bagi anggur yg dipicit bbuh dlm botol bersma air putih je . Alhamdulilah 3 hari je kuning . Tak perlu kot nk berjemur2

Saya bagi selang susu badan & susu formula. Alhamdulillah kuning baby makin hari makin menurun, tak kena tahan ward pun.