doa seorang ibu terhadap anaknya

doa seorang ibu mempersatukan anaknya (suami) dengan pasangannya (isteri) , tindakan anaknya (suami) mengkhianati pasangannya (isteri) ... tidak ada orang tua yang ingin meliat anaknya bercerai dengan mempunyai 3 cucu...

2 Balas

Saya jg sdg melalui fasa yg sukar sis ,bila Mana suami Saya mnghubungi kembali bekas rakan sekolah dia .. Saya dpt Tau pn melalui mimpi . Saya bawa dia kluar sbb Saya tknk Tanya dpn anak².. Saya Tanya suami Saya ,awk Ada perempuan lain ye .. dia jwp Ada .. bini org .. Saya ckp jgn jgn main dgn api nti mmbakar diri .. Esknya Saya Tanya lg ,Saya tk Tau knp hati Saya tk puas hati dgn jawapan suami Saya yg status skandal dia tu bini org ..akhirnya suami mngaku yg ppuan tu janda anak 3 .. Dia letak password hp dia wsp dia .. tp kuasa Allah melebihi segalanya ,3 minggu sblm Saya Tanya dia ttg ni ,Saya tpandang suami Saya baru lps wsp org siap send emoji love yg bsr lg ..tdetik dlm hati Saya ,dia msg siapa tu.. tp Saya tknk buruk sangka ,mngkin dia msg mak dia kot .. Tp bila Masa Saya Tau ttg semua ni melalui mimpi ,Dan anak Saya yg no 2 pn bgtau yg dia nampak papa dia msg mcm dgn ppuan siap send emoji² love .. Saya Naik angin .. buat pengetahuan semua sepanjang 20lbh thn kami bersama ,Saya tk pnh jerit atau tengking suami. Saya panggil suami Saya masuk bilik ,Saya ckp kt dia ,bawa kemari nset awk Saya nk tgk .. dia Tanya utk apa ,Saya jerit skuat hati Saya bawa nset awk ke sni Saya nk tgk .. tp rupanya dia lbh dlu dh padam semua chat dia dgn ppuan tu ..Saya Tanya knp padam ,dia jwp ..tk sesuai utk awk baca .. ya Allah time tu Saya rasa jantung Saya kena tikam bertubi² . Hancur luluh rasanya. Saya kemas baju dia duduk tgk .. Saya kluar rmh kt pintu anak Saya umo 3 thn dgn umo 7 thn menangis² tahan Saya ,tk bagi Saya kluar .. Saya ckp klo Korg syg mama biarlah mama pergi ..Saya tolak anak Saya ..Saya cpt² tutup pagar Dan jln selaju yg blh .. Dgn perut 8bln dgn bag Saya melangkah pergi tanpa arah ,tanpa duit .. airmata Saya laju mengalir Sambil melangakah Saya bdoa dlm hati .. ya Allah seandainya jodohku msh Ada dgn suamiku ,Engkau permudahkanlah .. dan jika tiada jodoh antara kami aku mohon pdMu ya Allah ,Engkau lindungilah Anak² ku selamtkanlah mereka ya Allah ,jadikanlah mereka ahli syurga Dan jgn engkau jadikan mereka bahan bakar di nerakaMu ,aku memohon kpdMu ya Allah .. Sikit lg nk sampai jln bsr suami Saya dtg ,dia parking tepi pujuk tarik Saya masuk kete ,Saya tknk ..tp Saya tewas bila anak bongsu Saya kluar kereta Dan peluk Saya😓.. Saya masuk kereta ,Saya Tanya dia knp dia buat mcm ni 20lbh thn bersama Dan saya tgh mengandung ,sikit pn awk tk kesian ,Saya mngandung zuriat awk ,Saya sakit awk tk peduli di Mana perikemanusiaan awk.. Knp awk nk hancurkan kuarga Kita .. awk nk ke anak² awk jd pelacur ,jd bohsia ,jd mat rempit ..awk tk ksian ke kt dorg .. Kita yg bawa dorg ke dunia ni ... dia diam Saya nampak Mata dia merah ..biasalah lelaki kan tk tunjuk klo dia menangis. Saya Tanya ppuan tu Ada anak tk.. dia ckp Ada 3 org dh bsr².. Saya ckp baguslah ..awak nk jadikan Saya janda ,awak kawin dgn janda anak tiga ..dia ckp ..tklah .. Saya ckp kt dia kol ppuan tu ,dia ckp tk nk ,tk pyhlah ..bkn salah ppuan tu pn salah dia laki org yg kacau janda .. Saya ckp klo awk Ada telo awk kol ppuan tu Saya nk ckp dgn dia ,berani buat berani tanggung .. Dia ckp tk pyhlah ,Saya ckp sblm Saya bg kete ni excident baik awk kol dia cpt.. dia mngalah Dan parking tepi. Masa ppuan tu angkat kol ,suami Saya ckp ,bini aku nk ckp dgn ko .. Saya Tanya ppuan tu apa hubungan dia dgn suami Saya ,dia ckp kwn sklh je demi Allah tkda apa .. Saya Tanya dia awk janda kan ,dia jwp iye .. Saya ckp awk Tau tk bdosa layan suami org . Dia ckp eh dia yg msg Saya .Saya ckp kt dia ,Saya ni bodoh Bab agama tp sekurang²nya Saya Tau mmg bdosa klo layan laki org wlu pn dlm wsp.. Saya ckp awk nk Tau tk dr Mana Saya Tau semua ni .. Allah bg petunjuk melalui mimpi . .dia ckp Saya tk taulah suami awk buat apa.. Saya cuma msg dia .. Saya ckp kt ppuan tu klo awak nk sgt c dot dot tu awk ambiklah ,tkpalah Saya mngalah ,Saya dh penat sbb ni bkn Kali pertama dia buat Saya mcm ni ,Dan buat pengetahuan awk saya tgh mngandung 8 bln skrg ni .. dia jwp ,,oohh.. bkn Kali pertama ye ..Saya ckp iye . Masa Saya tgh bckp dgn ppuan tu ,suami Saya Ada kol dr tmpt keje Dan dia kluar kete. Saya ckp baik² kt ppuan tu ,Saya tkda tengking atau maki ..Saya ckp tkpalah awk kawinlah dgn dia saya mngalah , anak² Saya pn dh bsr .. biarlah Saya dgn anak² Saya .. dia jwp ehh ,,jgn .. bkn snng jd janda ni .. (Tau pn dia ,tp apa yg dia buat kt Saya ni btl ke .. ) Saya ckp oklah Saya nk tutup tlpon sbb Masa tu suami Saya dh masuk kete .. tp sempat Saya ckp kt ppuan tu .. Kita org ppuan ,Ada maruah . Tk berbaloi Kita bergaduh di sbbkan sorg lelaki . Dia jwp iya .. awk tenang fikiran ye jgn pikir bkn².. ya Allah Rasa mcm munafiknya ppuan ni .. 3 Hari Saya menangis ,Saya menangis bkn sbb suami Saya . Saya menangis sbb fikirkan Masa dpn anak² Saya..apa akn jd klo Saya tkda bersama mereka . .Saya tknk dorg rosak ,Saya sygkan anak² Saya😔.. Kt umh ,Saya wsp suami Saya ,ni mmg kebiasaan kami klo nk bertekak guna wsp supaya anak² tk tau..dh settle kitorg padam blk semua msg² tu ... Saya ckp tlglah lpskan Saya secara baik .. jiwa Saya dh kosong ,hancur ..Dan klo lah Saya ni bkn org Islam mngkin Saya akn bunuh diri😩.. sbb btl² tk tertanggung dh Rasa kecewa Saya.. Atau awk doakan je saya mati beranak , supaya awk tk nampak bersalah dpn anak2😔.. Jujur Saya ikhlas ckp mcm tu sbb hati Saya dh bderai .. Wlu pn dh bersama semula ,bohonglah klo Saya ckp Saya tk sakit hati .. smlm Saya Tanya suami Saya ..Saya ckp tlg jwp soalan Saya dgn jujur .. Kita dh tua ..kita bincang baik². Saya Tanya dia ..awk Ada jumpa ppuan tu tk .. dia jwp Ada .. (satu lg tamparan hebat tp tetap Kool sbb nk Tau apa isi hati suami ni) Dan buat pengetahuan semua dia jumpa ppuan tu Masa dia blk kg ayah dia sakit .. adoiii dlm Masa niat nk blk tgk ayah sakit sempat jgk p mnggatal🤭.. Saya Tanya lg mesti ppuan tu cantik kan .. dia jwp mcm awk..Saya Tanya ppuan tu keje tk,dia jwp tk .. Saya ckp kt suami ..awk pnh tpikir tk klo awk kawin dgn dia automatik anak² dia awk kena tanggung ,Ada fikir tk .. awak Rasa dgn gaji awk skrg ni awk mampu ke nk jaga Saya dia dgn anak² dia .. Tp sempat dia buat lawak bodoh ,dia ckp oklah tu anak Kita masuk 7 Campo dgn dia 3 jd 10 ,bini plk Dua . Meriah apa.. ya Allah ,Rasa nk je saya hempuk dia .. ni lah klo bckp to guna otak tp guna nafsu. Saya ckp byk dh cth kwn awk kawin 2 ,apa jd dgn kehidupan dorg.. luar je nampak cantik hakikatnya .. dorg je ygtau btapa susahnya dorg. .. Saya ckp tkpalah klo awk nk kawin dgn dia ,awk lpskanlah saya .. tk guna Kita hidup satu rmh sdgkan hati awk tkda utk Saya .. Saya Tanya lg .. awk msh hubungi dia tk ..dia ckp msh tp cuma sbg kawan sj .. yA Allah 😩. Dia ckp dh ya ..jgn ckp ttg ni lg .. hmm ..tp tk minta maaf pn .. ni lah lelaki susah nk minta maaf bila buat salah ..salah isteri je yg dia nampak.. Sbb benda ni bila pegi klinik cek hb ,hb Saya Makin turun ..nurse tegur Tanya knp hb kamu ni Makin turun .. kemarin siap Dua Kali ambik darah ,satu utk hb satu lg utk iron study .. nurse siap bg temujanji dgn pakar pemakanan .. Mcmana Saya nk selera mkn bila nk suap makanan pn airmata ni mngalir .. nk telan makanan pn ..hmm ..entahlah ..hanya Saya yg Tau Rasa peritnya.. Smlm Saya dlm bilik suami kt ruang tamu ..hati Saya Rasa tk sedap ,Saya wsp suami Saya .. Saya ckp Saya tk Tau knp hati Saya Rasa bdebar² ..awak Ada msg ppuan tu ke .. dia jwp tkda pn .. Saya ckp kt dia ..skrg ni Saya kena jumpa pakar pemakanan ,sbb dh tk lalu nk mkn .. tlg jgn bg Saya jumpa pakar depression plk 😓.. Dia terus masuk bilik .. Maaf klo cerita Saya ni panjang sgt .. Demi anak² puan pesan kt anak Dan menantu puan ,klo blh kekallah bersama . . Kesiankan anak² tu .. ikut hati mmg Rasa nk lari je atau cerai .. tp apa akan jd pd anak² yg broken parents ni .. Bila marah istighfar dlm hati ,serah diri sepenuhnya pd Allah ..kerana dialah yg Maha menggetahui apa yg terbaik buat Kita .. Saya doakan semoga anak Dan menantu puan kembali bersatu dan di permudahkan segala urusan .. amiin

doa ibu... doa yang paling indah